Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Лінь чи не лінь? Ось у чому питання…

Оновлено

Навіть самим працьовитим і активним знайоме почуття ліні. Добре, якщо вона проявляється епізодично, а не стає стилем життя.

Хто ж така ця «лінь»? І як із нею боротися?

Психологи визначають лінь як шкідливу звичку. Ще раз підкреслюють деструктивний (руйнівний) ефект цього явища. Існує такий синдром прокрастинації – регулярне відкладання важливих справ на потім.

Підвидів ліні є безліч, наприклад: розумова, фізична, емоційна, творча, патологічна і філософська. Причин ліні теж чимало: недолік мотивації, невпевненість у собі, слабка сила волі і, звичайно ж, страх.

Справа в тому, що страхи і фобії формуються ще в ранньому дитинстві. Боязнь висоти, павуків, води, вогню – усе це не дає нам нормально жити, розвивати себе і йти на ризик. Страх, викликаний низькою самооцінкою, породжує бездіяльності, він паралізує. Людина підсвідомо вирішує, що не гідний кращого для себе, адже він/вона боїться… Так і породжується лінь-матінка.

Найпоширеніші страхи, пов’язані з лінню це:

1. Страх невдачі

Людина підсвідомо вважає, що він не доб’ється успіху, а докладені зусилля виявляться марною тратою часу й сил. Як результат, він скоріше не буде нічого робити, ніж зробить щось нове або те, що приведе його до нового результату.

2. Боязнь успіху

Це, образно кажучи, двоюрідний брат страху невдачі. Деякі щиро вважають, що їх успіх може будь-яким чином зашкодити іншим людям. Тому вони всіма силами уникають його. Уважно вдумайтеся в ці слова! Ось класичний приклад: жінка домагається успіху на роботі й починає заробляти більше чоловіка. Результат може бути не самим радісним для сім’ї. Звичайно, якщо таке відбувається, мова йде не про здорові стосунки.

3. Боязнь відповідальності

Прагнення знижувати планку власних здібностей пов’язано зовсім не з лінню, а з невмінням брати на себе відповідальність. Уявіть собі людину, яка навмисно створює із себе образ ледачого, щоб інші не чекали від них іншої поведінки, і таким чином уникає виконання серйозних доручень.


 

Не варто жити в страхах і бездіяльності. З лінню неодмінно потрібно боротися! Якщо щось із вищеописаного дуже життєво й ти хочеш щось змінити – звернися до онлайн-консультантів Teenergizer.  Ми готові вислухати тебе, поговорити про твої фобії й допомогти підібрати оптимальне рішення твоєї проблеми.

Пам’ятай: тільки разом ми зможемо завести тарантула, стрибнути з парашутом і піднятися на Еверест:)

Автор тексту: Катя Новікова

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.