Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Соціофобія: боязнь людей або страх перед їх оцінкою?

Оновлено

Тільки уяви собі, що ти не можеш перебувати в оточенні інших людей через безмежний ірраціональний страх. Коли ти сидиш у кафе з друзями, в офісі на роботі, вибираєш продукти в супермаркеті, тобі здається, що всі, хто знаходиться поруч із тобою в одному приміщенні, оцінюють тебе, твою зовнішність, ходу, манеру говорити. Ти думаєш, що вся увага соціуму спрямована лише на тебе й ось-ось тебе поглине.

Якщо ти досить часто відчував подібні відчуття, значить швидше за все ти знаєш, що таке соціофобія. Але якщо ж ні, то варто, мабуть, трохи розібратися в цьому питанні. соціофобіяце тривожно-фобічний психічний розлад, який супроводжується страхом публічних дій. Більшість із нас помилково думають, що в основі соціофобії лежить страх перед самим суспільством. Однак соціофоб не боїться соціуму, йому не неприємні люди. соціофобія суспільної оцінки себе.   

соціофобія – проодне з найпоширеніших ментальних розладів XXI століття. Воно займає третє місце (після алкоголізму й депресії) за поширеністю серед психічних розладів у всьому світі. 

Зазвичай соціальна тривожність проявляється в дитячому або підлітковому віці , коли молоді люди починають стикатися зі своїми першими невдачами. Маленька поразка, стресова ситуація, у якій нам необхідно було проявити себе з кращого боку, запускає перші соціально-тривожні процеси. Якщо людина приймає своє фіаско й рухається далі , симптоми соціальної тривожності швидко зникають. Але у випадку неприйняття власної поразки , коли людині не вдається адекватно проаналізувати те, що відбувається, соціальна тривожність загострюється. При кожному новому випробуванні, яке вимагатиме від людини показати свої здібності та вміння, новоспечений соціофоб буде повертатися до спогаду про власний провал. думки про те, що «один раз уже не вийшло, значить знову не вийде » призводять до ірраціонального страху перед громадською думкою. Незабаром цей страх накопичується, і будь-яка стресова ситуація стає для людини справжньою перевіркою на міцність.

але, на щастя,соціофобію можна подолати. Є кілька варіантів боротьби з нею: самостійне вирішення проблеми, терапія й робота з фахівцями або медикаментозне лікування. Самостійне вирішення проблеми полягає у контролі над власними емоціями та відчуттями, спостереження за власною поведінкою та реакціями в стресовій ситуації.

Однак впоратися зі своїми страхами самостійно, особливо в досить юному віці, вельми складно. Тому більш дієвий спосіб терапія або ж прийняття медикаментів (за наполяганням лікаря, в особливо складних випадках, якщо терапія й консультації у фахівців не приносять результату).

Правда, на даний момент вкрай мала кількість людей звертається за допомогою. Але із соціофобією можна й потрібно боротися, так як вона має властивість із часом обростати більш складною психосоматикою. Не бійся говорити про свої проблеми вголос, не ігноруй їх і не соромся звертатися за допомогою до фахівців.  Перший важливий крок на шляху до вирішення проблеми можна зробити вже зараз: звернися до рівних-консультант Teenergizer`a. Тебе обов’язково вислухають, підтримають і допоможуть розібратися у всіх твоїх почуттях, вчинках і страхах.

 

Автор тексту: Анна Сомова

Illustrations designed by Rawpixel.com

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.