Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Психологічне здоров’я молоді

Оновлено

У підлітковому віці й у перші дорослі роки відбувається багато змін, наприклад, перехід в іншу школу, початок статевого життя, розставання з рідною домівкою, вступ до вузу або вихід на роботу.

Для багатьох це дуже цікавий час. Але це також час хвилювань і стресів. У деяких випадках такі переживання, не виявлений і залишені без уваги, можуть призводити до розвитку психічних захворювань.

Онлайн-технології теж можуть створювати додаткове навантаження для психічного здоров’я, адже все більше людей користується віртуальними мережами цілодобово. До того ж багато підлітків живе в умовах гуманітарних надзвичайних ситуацій – конфліктів, стихійних лих, епідемій. Ці молоді люди особливо схильні до психічних розладів і хвороб.

За даними ВООЗ, половина всіх психічних недуг починається у віці близько 14 років, але часто ці захворювання не виявляють і не лікують.

Депресія є третьою найпоширенішою причиною тягаря хвороб серед підлітків.

Самогубство є другою серед головних причин смерті серед людей у віці 15-29 років.

Вживання алкоголю й заборонених наркотичних препаратів серед підлітків є великою проблемою в багатьох країнах і може призводити до ризикованої поведінки, такої як небезпечний секс або небезпечне водіння. Розлади харчової поведінки також є причиною для занепокоєння.

Усе більше фахівців визнає: необхідно допомагати молоді формувати психічну витривалість із дитинства, щоби вони вміла долати життєві труднощі. Зростає кількість фактичних доказів того, що зміцнення й захист здоров’я підлітків не тільки сприятливо як таке в близькій і віддаленій перспективі, але й корисно для економіки й соціуму, оскільки здорові молоді люди можуть зробити більший внесок у трудові ресурси, свої сім’ї та громади й суспільство в цілому.

Багато можна зробити для раннього формування психічної витривалості з метою запобігання психічних розладів і захворювань серед підлітків і молоді, а також для контролю цих недуг і відновлення здоров’я.

Профілактика починається зі знання й розуміння перших ознак і симптомів психічних захворювань.

Батьки та вчителі можуть сприяти формуванню в дітей та підлітків життєвих навичок, необхідних для подолання повсякденних труднощів вдома і в школі. У школах і на інших рівнях спільнот можна забезпечити психосоціальну підтримку. Також доцільно організовувати, покращувати або розширювати спеціальну підготовку працівників охорони здоров’я щодо виявлення та ведення психічних розладів.

Велике значення мають інвестиції уряду та залучення соціального, медичного та освітнього секторів до реалізації всеосяжних, комплексних, заснованих на фактичних даних програм з охорони психічного здоров’я молоді. Ці інвестиції повинні бути прив’язані до програм із підвищення обізнаності підлітків і молодих людей про способи підтримки психічного здоров’я і з інформування підлітків, батьків і вчителів про те, яку підтримку вони можуть надавати своїм друзям, дітям і учням.

Джерело: Центр Громадського Здоров’я МОЗ України

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.