Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Асексуальність: міф або реальність?

Оновлено

Сьогодні складно знайти людину, яка не чула про ЛГБТ-спільноту. Нікого не здивувати термінами «гомо», «бі» або «гетеро» : епоха толерантності дає нам свободу, про яку ще 50 років тому можна було тільки мріяти.

Але на хвилі популяризації всіх відтінків веселки суспільство часто забуває про ще одну свою складову – про тих, хто просто не бажає вибирати колір.

Асексуальність формально зараховується до однієї із сексуальних орієнтацій, але на ділі її існування часто сприймається як помилка системи.

Виникає питання: чому в епоху «вільної любові» тих, хто не відчуває сексуального потягу, усе ще вважають «неправильними»?

Секс був, є й буде невід’ємною складовою нашого життя, й у 21-му столітті з цим не можна посперечатися. Базис відносин між двома людьми « «доросле життя», спорт, розвага, улюблена тема медіа, предмет для вивчення й мистецтво – ідеологія сексу твердить нам, що сексуальність це те, що повинно бути в кожної нормальної людини. Чи так це?

Сьогодні я спробую відповісти на це питання й розвіяти головні міфи про асексуальність, з якими особисто мені доводилося стикатися.

Асексуали категорично проти сексу й будь-яких форм сексуальності.

На щастя, це не так. не варто плутатиасексуалів з антисексуалами. У той час, як другі вважають секс чимось огидним і збочує людську свідомість, перші просто не відчувають (або мають вкрай низький рівень) статевого потягу до інших людей-незалежно від статі й гендеру. Асексуал із радістю гляне фільм про кохання, спокійно подивиться постільну сцену й ніколи не стане нав’язувати тобі свою точку зору. Єдина відмінність асексуальності від інших орієнтацій полягає в тому, що секс його не залучає .

Чому?

З відповіді на це питання народився не один і навіть не два міфи про асексуальність, суть яких зводиться до одного:

Асексуали – хворі люди.

Це твердження найболючіше б’є по самооцінці тих, хто має сміливість вважати себе асексуалом. Скільки часу пройшло з тих пір, як гомосексуальність намагалися «лікувати» в психіатричних лікарнях? Історія все ще пам’ятає масу знущань над тими, кого з тієї чи іншої причини вважали «не такими». Зараз, у 21-му столітті, коли ЛГБТ-спільнота майже позбулася клейма «хвороба», асексуальність усе ще розглядається як симптом або наслідок. Найгірше те, що той, хто вперше усвідомив, що не відчуває сексуального потягу від слова «зовсім», змушений вислуховувати масу коментарів про свою неповноцінність.

Не маючи коду в МКБ, часом навіть лікарями асексуальність розглядається як результат дитячої травми, симптом небезпечного захворювання, фізична патологія на одному рівні з інвалідністю, – як що завгодно, але не як норма.

важливо запам’ятати, щоасексуальність не є збоєм у роботі організму або психічним відхиленням, між перевагою асексуального способу життя і фізичними особливостями нашого тіла немає ніякого причинно-наслідкового зв’язку.

Одне з найбільших помилок полягає в тому, що асексуали хочуть, але не можуть займатися сексом. Асексуали можуть, але не хочуть.

«Це ненормально, якщо всі хочуть, то і він повинен хотіти!» – ні, не повинен. Це також нерозумно, як вимагати від тих, кого тягне до своєї статі, будувати стосунки з протилежним.

«Напевно йому просто противні люди», з цього:

Асексуали ненавидять людей.

Поголовно циніки, мізантропи, соціопати й забиті інтроверти, – так асексуалів часто бачать у суспільстві. Незадоволене тим, що не вдалося навісити ярличок «хворих», воно всіляко намагається знайти причину кричущої поведінки тих, хто не зацікавлений у сексі. Я б назвав це скоріше проблемою тих, хто ототожнює любов із сексом, ніж тих, хто розділяє ці поняття.

Асексуал може мати багато друзів, він вміє відчувати й точно також як і інші здатний любити. Якщо він не зациклюється на людях, як на об’єктах бажання, це не означає, що він не відчуває прихильності. Якщо йому не важлива сексуальна привабливість, це не означає, що йому неприємно людське тіло. Якщо він не збуджується й «не хоче», це не означає, що він не любить.

Асексуальність існує до першого партнера.

є дуже багато думок стосовно цього твердження, але жодне з них не можна назвати істинно вірним, аджевідносини-це особиста справа кожного. І відповідаючи на питання – так, асексуал може перебувати у відносинах і може займатися сексом, щоби принести задоволення коханій людині.

Важливо пам’ятати, що асексуальність не розчиняється під помахом чарівної палички, секс для асексуалів часто пов’язаний із незручністю і спробою поставити інтереси партнера вище своїх. Хтось назве відносини з асексуалами занадто складними або навіть неможливими, але, насправді, уся складність впирається в бажання працювати над цими відносинами, вміння віддавати й готовність приймати кохану людину таким, як він є.

Також існує міф про те, що асексуалами стають ті, хто просто не може знайти другу половинку. Поширена варіація на тему: «асексуали не можуть знайти своє місце в житті». З цього всього випливає якийсь підсумок:

Асексуали глибоко нещасні люди.

Ви можете зі мною не погодитися, але «глибоко нещасними» я назвав би швидше тих, хто вважає наявність сексу мірилом щастя й думає, що має право лізти в чуже життя.

Асексуали не пригнічують своїх потреб, вони не вважають секс потребою.

 

Якщо ти не любиш родзинки-ти не їси родзинки, якщо книга Для тебе цікавіше серіалу – ти не дивишся серіали, якщо тобі не подобаються сукні – ти не носиш сукні.

Асексуал може бути щасливий рівно настільки ж, наскільки будь-який інший повноцінний людина, будь він «гомо» або «гетеро». Якщо, звичайно, кожен третій не буде намагатися наставити його на шлях істинний. Також популярна думка, що тривале утримання від сексу може бути небезпечно для організму, але ніяких достовірних даних про вплив асексуальності на здоров’я або якість життя на сьогодні немає.

Якщо в асексуалів немає проблем, навіщо тоді це висвітлювати?

Перш за все, потім, що асексуальність поряд із будь-якою іншою орієнтацією теж має право на існування. Якщо придивитися, то на тлі цього питання можна побачити інший-набагато більш гострий і актуальний:

Чи існує горезвісна асексуальність насправді або ж це просто щось середнє між віянням моди і проблемою вибору?

І поки ти будеш думати над відповіддю, я приведу останній на сьогодні міф.

Асексуалів ніхто не утискає.

Тому що в їх існування просто не вірять. Зараз, коли люди по всьому світу незалежно від гендеру, раси і віку, отримали можливість заявити про себе й нарешті, що називається, «вийти із шафи», асексуали залишаються тими, чию дверцята підпирає купа стереотипів і домислів.

Можливо, ми могли б і далі не звертати на це увагу, але поки існують тисячі людей, які вибирають життя без сексу і вимушених день у день вислуховувати про свою «неправильності», поки є маса підлітків, які спостерігають дорослішання однолітків і вважають себе» не такими», поки є ті, хто жертвує своїм комфортом і особистістю заради прийняття суспільством, асексуальність буде тим, що можна й потрібно обговорювати.

Авторка: Олександра Кардаш

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.