Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Бодипозитив і любов до тіла

Оновлено

Рух про прийняття себе і свого тіла зараз на хвилі популярності. Але що ми насправді вкладаємо в поняття «бодіпозитив»?

Досить популярною є думка, що бодіпозитив «прикриває» небажання працювати над «недосконалостями» тіла, адже легше його прийняти, проголосивши будь-яке тіло прекрасним і гідним любові. Чи про це бодіпозитив насправді?

Говорячи про рух, почнемо з його витоків. Але ж свій початокбодіпозитив бере з фемінізму, як протест проти стандартів краси жіночого тіла в патріархальному суспільстві, де воно «повинно» мати презентабельний вигляд, відповідати загальноприйнятим «нормам» і параметрам. Ось і вибирай, об’єктивація або бодішеймінг?

Об’єктивація – ставлення до людини як до об’єкта для будь-якого використання, без урахування його особистості, поглядів і почуттів.

Бодішеймінг – засудження людини за зовнішніми ознаками («зайва» вага – фетшеймінг, худорба – скіннішеймінг; зріст, особливості тіла і т.д.).

У бодіпозитив є 2 основних думки з приводу краси тіла:

  1. прийняття будь-якого тіла красивим за замовчуванням;
  2. заперечення потреби в понятті про красу тіла в принципі.

З одного боку – ми всі прекрасні, незалежно від того, як виглядає наша фізична оболонка, а з іншого – це лише оболонка, і вона виконує чисто фізичну функцію.

Будь-яка людина, незважаючи на те, як він виглядає, гідний любові й поваги. Ми повинні бачити більше, далі, глибше, ніж обхват стегон, зростання або пропорції. Справжня людина – в емоціях, цінностях, поглядах, принципах, які ніяк не прочитати по його фізичній оболонці.

У будь-якому випадку, любити своє тіло – це не тільки приймати його на даному етапі і в справжній формі, але ще й бути з ним у гармонії, відчувати його потреби, піклуватися про нього і його здоров’я. Тобто, розвиток тіла, робота над ним має на увазі благо для нього ж, для вас, а не догодження загальноприйнятим стандартам краси.

«моє тіло – моя справа», – свідчить один із ключових девізів бодіпозитивного руху, й адже це правда так! Тіло – ваш прояв у цьому світі, а не об’єкт, який повинен комусь сподобатися.

Головне – бути «healthy at every size», а це абсолютно індивідуально для кожного.

Авторка: пташка Настя

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.