Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Керуй часом

Оновлено

Світ живе в умовах безперервних ритмів, а нам, простим людям, не завжди вдається встигати за ними. Так що сьогодні я розповім про деякі прийоми тайм-менеджемента, які дозволять вам забути про прокрастинації й ліні! Цікаво? Ну тоді погнали!

Планування

Жодну роботу не можна розпочати без її проєкту/плану. Цей процес рекомендується проводити у два етапи.

  • Метод «АВС-аналізу»

Цей метод дозволяє розділити завдання на три категорії за критерієм їх важливості.

а-завдання це найбільш важливі справи, виконання яких займає лише 10 % часу, а значимість у підсумковому результаті становить цілих 70 %.

в-завдання це завдання середньої важливості, їх внесок 20 % і часу на їх виконання йде стільки ж (20 %).

с-завдання це найменш важливі справи, що віднімають 70 % часу і приносять тільки 10 % результату.

  • Методика розстановки пріоритетів по «матриці Ейзенхауера»

Відповідно до цієї концепції всі справи діляться на 4 пріоритетності:
А і важливі, і термінові
В важливі, але не термінові
З неважливі, але термінові
D і неважливі, і нетермінові

  • Правило 2-х хвилин

Умови цього правила так само прості, як і виконання: якщо на виконання нової прийшла завдання вам потрібно витратити менше 2-х хвилин, у вас є зараз цей час виконайте це завдання.

Часто так трапляється, колидрібні завдання, при чарівному перенесенні їх у список планів, скупчуються ввеличезну купу, і в підсумку ми витрачаємо на їх виконання годинник замість тих 2-х хвилин. Так що краще зробити зараз, ніж потім!

  • Ефективність

Самий продуктивний період це перша половина процесу виконання. Звичайно, не варто забувати про індивідуальні фактори кожної людини. Але, швидше за все, ваша робота буде більш ефективною, якщо спершу виконати складні завдання, а далі рухатися по системі ієрархії.

  • «Мертвий» час

Не переживайте, це всього лише метафора! У нас усе ще є шанс його оживити. Как? Дуже просто! Використовуйте його. Під час дороги, або в довгій черзі замість того, щоби стояти й голосно зітхати від невдоволення, спробуйте послухати ту лекцію, на яку вдома зовсім не вистачає часу або почитати книгу, яку ще в минулому році задав ваш викладач.

  • Метод «помідора»

Техніка передбачає розбиття завдань на 25-хвилинні періоди, звані «помідори», супроводжувані перервами.

Існує наступний алгоритм:

  1. Визначтеся із завданням, яку будете виконувати.
  2. Поставте таймер на 25 хвилин.
  3. Працюйте ні на що не відволікаючись, поки таймер не продзвонить. Якщо щось відволікаюче виникло у вас у голові, запишіть це інегайно повертайтеся до роботи.
  4. Зробіть коротку перерву (3-5 хвилин).
  5. Після кожного 4 «помідора» робіть довгу перерву (15-30 хвилин).
  • Головне почати

Розбийте вашу вечірню пробіжку на парочку етапів. Встати, одягнутися, вийти з квартири, дійти до того самого кута будинку і можете повертатися назад. Наш мозок влаштований таким чином, що краще запам’ятовує перервані дії, ніж закінчені / не розпочато (ефект Зейгарник), саме тому нам легше покінчити з якоюсь справою, щоби подумки НЕ повертатися до нього. Думаєте, не працює? А ви спробуйте!

Така невелика Підбірка лайфхаків сьогодні вийшла. Сподіваюся, це хоч трохи допоможе вам впоратися із собою й часом. Успіхів!

 

Авторка: Вікторія Борисенко

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.