Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

«Важливо, щоби лікарі залишалися на нашому боці» – підлітки звернулися до сімейних лікарів

Оновлено

«Доктор Хаус», «Клініка», «Червоні браслети» й ще купа всього знято про лікарів і їх важливу роботу.

Ми не стали винятком і теж записали свій ролик. Якщо точніше, навчальний ролик для сімейних лікарів. Не для того, щоби повчити, а щоби розповісти про свої потреби.

Адже лікарі – це ті, від кого нерідко залежить наше здоров’я й життя. Саме тому дуже важливо говорити про речі, які заважають нам, підліткам, користуватися медичними послугами. Найчастіше це пов’язано з порушенням конфіденційності, нерозумінням, а місцями й засудженням. Ми впевнені, краще рішення всіх проблем-це діалог. У нашому ролику хлопці з київської команди Teenergizer розповіли протрехосновні аспекти, які допоможуть побудувати комфортні відносини між підлітками й лікарями.

Про що вони говорили? Дивись нижче!

Яна Панфілова про довіру

«Підліткам необхідно навчитися відкриватися й говорити про те, що їх хвилює. Але є одне дуже вагоме «але». Так уже історично склалося, що до цього часу систематичної довіри між підлітками й лікарями, «службами», «гарячими лініями» не вдалося побудувати.

Ви багато років витратили на те, щоби стати фахівцем, і ми поважаємо ваш досвід і думку. Але разом із цим, звертаючись до вас, ми очікуємо в першу чергу увагу до наших проблем, дружелюбність, спілкування на рівних без будь-яких оціночних суджень.

Ми хочемо, щоби ви спілкувалися з нами однією мовою, щоби ми краще розуміли один одного. Повага й довіра до старших починається з поваги й довіри до молодших і навпаки. Впевнена, що це фундамент у комунікації підлітків із лікарями».

Ілля Юшенко в конфіденційності

«Всі звикли, що якщо в підлітка проблема – необхідно зателефонувати батькам. Звичайно, є критичні ситуації, про які слід повідомити опікунам/батькам, якщо підліток не здатний впоратися самостійно в обставинах, що склалися. Але якщо ви бачите, що він активно шукає шляхи вирішення проблеми й розуміє свою відповідальність, то хочеться, щоби предмет розмови залишався між вами двома.

У маленьких містах плітки про хвороби, вагітність і наркотики поширюються зі швидкістю світла. Це часто призводить до відмови підлітка звертатися до лікаря через острах осуду, нерозуміння або навіть покарання, якщо про це дізнається хтось із батьків. Багато хто з підлітків не хочуть, щоби батьки знали про їхні проблеми, особливо, коли мова йде про наркозалежності або небажаної ⠀
так ось.

За даними ЮНІСЕФ, 82 % українських підлітків хочуть, щоби їхні медичні дані зберігалися в таємниці, зокрема, від батьків.

Саме в очах як підлітка, так і батьків ви виступаєте авторитетом, до думки якого схильні прислухатися. Давайте будемо поважати права один одного!«

Поліна Геращенко про принцип «рівний-рівному»

«У кожного підлітка бувають ситуації, коли хочеться звернутися за допомогою до лікаря. Але шукати інформацію та відгуки про допомогу не кожному до душі.

Якщо в підлітка виникне критична ситуація, пов’язана зі здоров’ям, то йому буде важлива підтримка тут і зараз. І в таких випадках із вашого боку дуже допомогла б переадресація й підтримка рівного, однолітка.

Підключайте рівних – у них були такі ж переживання або подібні життєві проблеми. Наприклад, існує організація Тінерджайзер і їх сайт teenergizer.org, де хлопці проводять безплатні консультації «рівний-рівному» або з професійним психологом. Можете розповісти підліткам про них або про інших молодіжних громадських організаціях у Вашому місті».

Важливо, щоби лікарі залишалися на нашому боці. Нам не хочеться просити про допомогу, боячись, що наші таємниці дізнаються всі навколо, що нас засудять.

Ми хочемо й можемо бути партнерами.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.