Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

# Першийраз: про порно

Оновлено

Порно – воно так чи інакше частина секс-освіти. Як зробити цей процес безпечним і як у цьому нам може допомогти феміністське порно?

Кожен четвертий Користувач PornHub-підліток або представник молоді, а в день на PornHub заходить 115 мільйонів чоловік! Майже кожна людина у світі хоча б раз у житті дивилася порно. Це зовсім не соромно й не гріховно.

Так чи інакше в порно як явища є свої плюси і свої мінуси. Серед плюсів – очевидне: задоволення, збудження і яскрава картинка. Але ті мінуси можуть впливати на життя будь-якої людини набагато руйнівніше. Згідно з різними дослідженнями, перше знайомство з порнографією відбувається у віці від 7 до 14 років.

«Чим раніше дитя побачило порно, тим небезпечніше, – каже психолог Ірина Сірик. – Маленьку дитину це може дуже налякати: «гримаси» будуть розцінюватися як больові, адже немає розуміння, що так дівчина висловлює задоволення».

За її словами, з більшою ймовірністю 7-річний хлопчик сприйме жіноче тіло з огидою. А якщо попадеться ролик з агресією, виникне страх болю й насильства.

«У дитини з’явиться переконання, що секс – це завжди боляче і страшно. Надалі позбутися цієї установки буде непросто «, – підкреслює психолог. Підлітки, не маючи реального сексуального досвіду, будуть сприймати картинку на екрані, як інструкцію.

В результаті-сформується спотворене уявлення про те, якими повинні бути інтимні стосунки і як правильно поводитися з протилежною статтю.

Адже, як правило, герої порно готові до сексу в будь-який момент, вони швидко збуджуються й легко отримують оргазм. Дівчата часто обожнюють, коли з ними обходяться грубо: тягнуть за волосся, душать і навіть б’ють.

Побачивши, як треба себе вести, підлітки будуть намагатися повторити це в житті, а коли зіткнутися з невдачею – почнуть шукати проблему в собі.

Адже порно – не інструкція, але навіть якщо порахувати її такою, вона не повна. Наприклад, у більшості роликів показують уже збуджених партнерів, а от як правильно збуджувати, керівництва немає.

Секс-просвіт

Так чи інакше, порно несе в собі місію секс-просвіту. Про цю просвітницьку місію йдеться й у дослідженні Національного об’єднання студентів Великобританії 2014 року, засноване на опитуванні 2500 людей у віці від 16 років. Воно показало, що 60 % тих, хто вказав, що дивиться порно, відзначили, що дивилися його в цілях освіти, щоби дізнатися більше про секс. Це не дивно, адже уроки статевої освіти в школі обов’язкові тільки в деяких країнах, наприклад у Німеччині, Нідерландах, Франції та Фінляндії.

В Україні досі є невеликі труднощі із сексуальною освітою. У Росії статевого виховання в шкільній системі немає в принципі. У 2014 році тоді ще діючий омбудсмен із прав дітей Павло Астахов обіцяв ніколи не допустити появи цієї дисципліни в школі, а в січні 2017-го проти уроків сексуального виховання виступила і міністр освіти Ольга Васильєва.

Судячи з усього, поки підліткам залишається розраховувати на просвітництво з боку російського репу та інтернету. Втім, якісне секс-просвітництво потрібно не тільки підліткам, а й дорослим.

Що таке феміністське порно?

Як і в багатьох інших сферах, у порно домінують білі гетеросексуальні чоловіки-головні виробники і споживачі порнографії, тому переважна більшість порнопродукції заточена під їх переваги. Це означає, що, швидше за все, ви побачите в ній щось на зразок зірок російського шоу-бізнесу: молодо виглядають білы жінки із довгим світлим волоссям, великими грудьми, у туфлях на високих підборах і з тонною макіяжу на обличчі. Більшості жінок складно співвіднести себе з таким чином.

Більше того, ці порноактриси поводяться на екрані так само одноманітно, як виглядають: висловлюють повну готовність до сексу, але не створюють враження, що їм дійсно цього хочеться, пасивні, згодні на все з волі чоловіка.

Здається, вони опинилися тут випадково, а не тому що їм це теж приносить задоволення. Такі типові порнофільми не надихають жінок, не співвідносяться з їхньою сексуальністю і здаються досвідом, який неможливо застосувати до себе. У вже згаданому опитуванні Marie Claire більше 50 % респондентів відзначили, що їх хвилює те, як у порноіндустрії ставляться до жінок і як у порно просуваються негативні стереотипи про жінок і секс. 46 % переживають, що чоловіки можуть не розуміти різницю між сексом у порно й у реальному житті, 44 % – що порно занадто зосереджено на чоловічій перспективі.

Феміністки вирішили взяти ситуацію у свої руки. Піонером феміністського порно можна вважати випускницю престижної школи дизайну Parsons, феміністку, порноактрису й секс-просвітницю Кандиду Ройелл, яка заснувала студію Femme Productions в 1984 році. Ройелл вважала все порно, що знімалося в той час таким, що принижує жінок заради задоволення чоловіків. Вона вирішила, що буде знімати чуттєві еротичні фільми для жінок, які вони могли б дивитися зі своїми партнерами: Ройелл вважала, що це допомагає парам зміцнювати відносини. З тих пір під прапор феміністського порно встають усе більше людей. Вона також вірила в просвітницький потенціал порно і знімала тільки безпечний секс із презервативом, незважаючи на заперечення дистриб’юторів. У 2006 році в Торонто навіть запустили щорічну премію Feminist Porn Award.

Постає питання, чим же феміністське порно відрізняється від решти порно.

ключові характеристикифеміністського порно наступні:

  • Чітко проговорена вголос згода зайнятися сексом від усіх акторів.
  • Інклюзивність, тобто в створенні фільму беруть участь жінки (не тільки як актриси, але і як автори ідеї, режисери, продюсери і т.д.), немає обмежень за віком, статурі, расі й сексуальної орієнтації, при цьому раса, особливості статури, трансгендерність і т. д. не перетворюються у фетиш.
  • Повне включення в процес створення акторів, тобто актори обговорюють із режисером, як буде проходити процес, і реалізують свої фантазії, а не діють за прописаним кимось іншим сценарієм, вони навіть можуть вибирати, з ким їм зніматися.
  • Реалістичні задоволення й оргазми, яке отримує жінка, на противагу їх імітації в мейнстрімному порно.
  • Етичність виробництва, тобто актори отримують рівні гонорари й комфортні умови праці, їх робота цінується, їх безпека і злагода мають значення і знаходяться в пріоритеті.
  • Розрахунок на широку й різноманітну цільову аудиторію, тобто не тільки на білих гетеросексуальних чоловіків.

Може здатися, що всі ці правила вичавлюють із порно самий сік і залишають його досить нудним. Насправді ж, навіть із такими жорсткими на вигляд умовами можна знімати і БДСМ. Наприклад, Порнозірка і феміністка Ділайн Райан – активістка просування ідей феміністського порно і знімається в БДСМ-порно. Вона пояснює, що для неї важливо показати глядачеві свою повну включеність у процес і задоволення від цього процесу, щоби було зрозуміло, що вона займається цим не тільки заради грошей, але і для себе.

Виявляється, що з точки зору фемінізму в порно багато в чому ті ж проблеми, що часто ставлять у докір і більш звичному нам розважальному кіно: нерівні доходи, невиразність жіночих персонажів, расизм та інші види дискримінації. Повна заборона порно здається дурістю в сьогоднішньому світі, який усе більше визнає секс нормальною частиною життя на противагу пуританським поглядам минулого й ідеям про те, що секс нав’язаний жінкам патріархальним співтовариством. У порнографії є освітній потенціал, яким ми могли б користуватися і який нам потрібен. Тримаючи всі ці чудові речі в голові, усе ж необхідно пам’ятати, що поки порноіндустрія і її продукція в більшості своїй просуває нездорові стереотипи. Відповідальність глядача лежить у площині критичного ставлення до сексу, який він бачить на екрані, і в усвідомленні того, наскільки це співвідноситься з реальністю.

За матеріалами ВВС і Ніж

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.