Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

# ГоворитБлогер: Ася Сей про гінекологів

Оновлено

Є такий старий жарт, що найстрашніший звір на світі – це стоматолог. Але запитайте будь-яку дівчину-підлітка в період шкільних медоглядів, і вона скаже, що гінеколог куди страшніше. Чому це не так і в яких випадках все-таки варто до нього йти? Зараз розберемося.

Гінеколог – це лікар, який займається проблемами, характерними виключно для організму жінки. Зокрема – жіночою репродуктивною системою. У гінекологічних центрах крім гінекологів-терапевтів також можна знайти гінекологів-ендокринологів (які займаються питаннями жіночих статевих гормонів), мамологів (які стежать за станом наших молочних залоз), лікарів-акушерів (які працюють із породіллями) і гінекологів-хірургів.

перший огляд у гінеколога зазвичай призначають незабаром після настанняменархе – попросту кажучи, перших місячних. Лікар опитує тебе про їх регулярності, хворобливості, оглядає груди на предмет ущільнень і відпускає з миром. Приблизно на рік-півтора. Тому що подібні огляди потрібно робити із завидною регулярністю, особливо якщо ти ведеш статеве життя. На жаль, з такою частотою до гінеколога ходять не всі. Чому?

Як не дивно – бояться.

Незважаючи на популярний запит в Google на тему того, що «гінеколог це страшно», нічого жахливого в спілкуванні з цим фахівцем немає. Проте, ти напевно могла чути про «жахливе крісло», «тебе будуть мацати» там «, «вони все розкажуть батькам «і найжахливіше» тобі можуть засунути щось…»

Неначе про інопланетян розповідають, а не про огляд у лікаря. 

Але, оскільки підлітком я була нервовим і вразливим (а НЛО боюся досі), злякалася я подібних розповідей однокласниць дуже сильно. Настільки, що не повідомила на першому медогляді в поліклініці свою адресу, щоб, якщо що, не доповіли батькам, що в мене щось знайшли. Це при тому, що статеве життя я не вела. Найбільше на світі я боялася питання «А ти незаймана?», а ще більше – того, що при негативній відповіді мені не повірять.

На практиці все виявилося набагато простіше. По-перше, спочатку лікар із тобою просто поговорить. Тебе запитають про регулярність і характер виділень, коли менструація була востаннє, які симптоми можуть турбувати перед і під час кровотечі, чи є щось, що турбує (крім циклу). Наприклад, якщо щось відбувається з твоїми грудьми, раптово з’явився свербіж або хворобливі відчуття, тебе почав бентежити характер виділень. Про статевого життя запитають швидше для галочки в анамнезі і для того, щоб уточнити про хворобливість статевих актів і про те, користуєшся ти контрацепцією…

І під час першого разу, і під час орального сексу, і тим більше, якщо немає регулярного партнера? Да? Добре, я спокійна.

До речі, якщо тобі виповнилося 15 років, то ти можеш піти на огляд без батьків і без їх обов’язкового повідомлення. І навіть якщо ти прийшла разом із мамою, то після певних питань доктор попросить її вийти. Адже те, що буде відбуватися в стінах гінекологічного кабінету – лікарська таємниця. Усе, що б ти не вирішила обговорити, є суворо конфіденційним. І тільки ти вирішуєш, з ким і як ділитися цією інформацією.

Після збору анамнезу тебе запросять на огляд на кріслі. Ти можеш відмовитися, але потрібно пам’ятати, що тоді гінеколог не зможе дати повну картину стану твого здоров’я. Поспішаю тебе заспокоїти – огляд проходить без болю. Так, сама процедура – не найприємніша на планеті, але в нормальних випадках вона відбувається без будь-яких хворобливих відчуттів. Якщо ти дуже сильно хвилюєшся, то лікар попросить тебе дихати глибше, розслабитися, думати про щось приємне й намагатися не затискати м’язи. Його завдання під час огляду – переконатися, щоб у тебе не було травм, пошкоджень, проблем із мікрофлорою (для цього він візьме мазок) й ерозії шийки матки. Якщо ти захочеш, тобі можуть зробити також УЗД органів малого таза, але це не обов’язково.

Не забудь розповісти гінеколога про те, що тебе турбує! І не соромся записуватися на прийом із першого ж приводу, навіть якщо він здається тобі незначним. Навіть невеликий збій циклу може вказувати на серйозну проблему, і краще дізнатися про неї і вирішити її заздалегідь.

Найголовніше: гінекологи – це лікарі. Які б питання ти не вирішила поставити, що б не сталося, їх завдання – тобі допомогти. Повір, вони надивилися й наслухалися в житті дуже багато чого, і те, що тебе турбує, не буде для них ні забавним, ні незручним, ні соромним. Крім того, часто саме гінекологи – це ті люди, що можуть тебе заспокоїти, якщо ти відчуваєш себе тривожно з приводу жіночого здоров’я. 

Так що давай підсумуємо: гінекологи завжди раді тобі допомогти у всьому, що стосується твого тіла й тим більше його репродуктивних функцій. На перший огляд до гінеколога зазвичай відправляють дівчаток 14-15 років, і після цього слід ходити до нього щороку-півтора. Якщо в тебе є якісь питання, не соромся задавати їх! Твоє здоров’я важливіше сорому.

А якщо ти хочеш дізнатися про прийом у гінеколога щось специфічне, ти завжди можеш запитати тут у коментарях або у фахівців Teenergizer.

Авторка: Ася Сей

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.