Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

# ГоворитБлогер: Ася Сей про контрацепцію

Оновлено

Якщо ти – свідомий хлопець або дівчина, то напевно знаєш: кожен статевий акт повинен бути захищеним . Чим і як? З цим ми сьогодні постараємося розібратися.

Перш, ніж приступити, хочемо ще раз порадіти разом із тобою, адже ця стаття – від прекрасної блогерки Асі сей. Більше про її блог ти можеш дізнатися в Instagram і YouTube, а зараз давай приступимо до прочитання її статті про контрацепцію. Приємного прочитання:)

Команда Teenergizer

 

Почнемо з простого.

Контрацепція – це запобігання вагітності або захворювань, що передаються статевим шляхом, під час статевого акту. Тобто, єдиним випадком, коли не слід оберігатися, є статевий акт із людиною, від якої ви хочете дитину. Ось прямо свідомо хочете. Впевнені на всі сто, отримали папірець із підтвердженням здоров’я, знаєте про всі підводні камені…

… якби так було в реальному світі, нам усім було б жити набагато, набагато простіше.

На жаль, багато людей або свідомо ігнорують контрацепцію (через особливості менталітету, релігії або просто по дурості) або недостатньо про неї обізнані. Наприклад, яку кількість засобів контрацепції ти відразу можеш назвати? Презерватив, добре. Якщо напружишся, згадаєш про таблетки. Якщо ще більше – про те, що таблетки бувають різні. А які різні? Коли їх і як приймають? Наскільки це безпечно для здоров’я? Яку дають гарантію?

ДО РЕЧІ,стовідсоткової гарантії захисту немає ні в одного способу контрацепції. І це не тому, що виробники підстраховуються й захищаються від страховиків. Просто ніколи не можна врахувати абсолютно всі фактори. для приблизної оцінки ефективності використовується така шкала, якіндекс Перля. Він показує, скільки жінок зі ста завагітніли, використовуючи один і той же спосіб протягом року. Тому що так, бували випадки, коли вагітність трапилася навіть після стерилізації. Це, якщо що, теж спосіб контрацепції.

Вищезгадані методи та способи можна ділити за різними ознаками. Найпоширеніший із них – це розподіл на біологічні, бар’єрні, гормональні, внутрішньоматкові, хірургічні та хімічні. 

Хотілося б сказати, що найпоширеніший метод – це бар’єрний, але ні. найчастіше люди використовуютьбіологічні методи контрацепції. Це перерваний статевий акт, календарний метод (коли ти вираховуєш овуляцію й намагаєшся не займатися сексом у її період), температурний метод (те ж саме, але тільки не за допомогою календаря, а за допомогою градусника), і МЛА – метод лактаційної аменореї (тобто заснований на міфі, що жінка не може завагітніти під час годування грудьми). 

І все б добре, але:
– подібні методи не захищають від інфекцій від слова «зовсім»;

– вони пов’язані з величезною кількістю ризиків-наприклад, чоловік може не встигнути витягти свій член до сім’явиверження; жінка може «прорахувати» овуляцію; сперма може потрапити в піхву випадково.

Тобто подібні методи працюють на принципі «моя прабабуся сказала, що сьогодні можна». За теорією ймовірності вона могла випадково вгадати, а могла не вгадати. Ти б сподівався в подібних питаннях на бабусю? Ось і я ні. У моєї троє випадкових дітей було.

Досить ненадійними вважаються хімічні методи . Їх завдання-це створити штучний бар’єр для сперматозоїдів за допомогою загущивания цервікальної (тобто природної для піхви) слизу або продукування спеціальної піни. відокремлено стоятьсперміциди- речовини, які знищують сперматозоїди поза організмом чоловіка. Все це випускається у вигляді мазей, кульок, паст, свічок, аерозолів і т.д. за індексом Перля там йде розліт від 3 (добре) до 21 (дуже погано). Крім того, вони погано захищають від ЗПСШ. Так що їх застосування поза стабільних пар, готових до появи дитини, не рекомендую.

далі в нас йдутьбар’єрні методи. І шок-контент – презервативи не є найнадійнішими! І у звичайного кондома, й у фемідома (жіночого бар’єрного ковпачка) рівень надійності від 2 до 18. Проте, це-єдині речі, які можуть захистити тебе практично від усіх ЗПСШ. У тому числі – ВІЛ-інфекції. Тому вони обов’язкові, якщо у вас немає одного постійного статевого партнера або ви сумніваєтеся в ньому. В інших випадках – потрібно звернути увагу на інші способи.

Наприклад, гормональна контрацепція . Її бояться всі кому не лінь, тому що в її назву є страшне слово «гормони». Хоча зараз її можуть призначити дівчатам як засіб корекції менструального циклу, при лікуванні полікістозу або кістозних утворень, навіть для полегшення ПМС. Суть полягає в тому, що за допомогою незначних надходжень синтетичних гормонів можна зупинити овуляцію або запобігти закріпленню ембріона в матці. Це як така собі «медикаментозна кома» для репродуктивної системи. Для дівчат, які ведуть регулярне статеве життя й не бажають прямо зараз ставати матір’ю – саме те. Особливо якщо врахувати, що їх індекс Перля – від 0,3 до 2. Але… завжди є але.

Хоча доведено, що гормональна контрацепція не викликає рак (а навіть навпаки, але тільки якщо ви не курите, у вас немає папіломи і хламідій), є ймовірність заробити проблеми з тромбами, гормональною системою в цілому й депресивним станом. Все строго індивідуально й залежить не тільки від виду гормону, на якому заснований той чи інший спосіб (таблетки, ін’єкції, пластирі, внутрівагінальние гормональні спіралі), але і від вашого здоров’я. Так що не здумайте призначати собі цей спосіб контрацепції самостійно!

до гормональної також відносять іекстрену контрацепцію. Її приймають, коли мав місце незахищений статевий акт, коли не спрацював основний засіб контрацепції і є загроза небажаної вагітності, у тому числі від насильства. Не потрібно плутати її з медикаментозним абортом: посткоїтальна (інша її назва) контрацепція передбачає запобігання прикріплення заплідненої клітини до стінки матки. Лікарі не рекомендують вдаватися до неї постійно й рішуче проти використання такого способу як регулярного – такий гормональний вибух і одноразово важко винести, куди вже терпіти таке на постійній основі.

Я вже побіжно згадала такого страшного звіра, як внутрішньоматкова контрацепція , але не такий страшний звір, як називається. Найчастіше під ними мають на увазі медьсодержащие імпланти і спіралі. Вони працюють як механічно – перешкоджаючи потраплянню сперматозоїдів у матку – так і хімічно. У них дуже висока ефективність запобігання вагітності, але вони збільшують ризик депресії, зневоднення, запалень і появи ЗПСШ.

Найрадикальніші методи – хірургічні . Це вазектомія (проста операція, на якій перерізають сім’явивідні протоки) і жіноча стерилізація (перев’язування труб). Індекс Перля для них – 0,4 – 0,8! Але це практично незворотні операції, які не захищають від інфекцій. Зовсім. Зовсім. Ніяк. Так що якщо ви наважуєтеся на це, пам’ятайте – презерватив усе одно буде потрібен, і це якщо ви зовсім-зовсім не хочете дітей.

Важлива замітка – для анального й орального сексу теж потрібен захист. Для анального – навіть куди більше, ніж для вагінального! При проникненні за допомогою пальців в ідеалі потрібно використовувати латексні рукавички, при мінеті-презерватив, при кунілінгусі й анілінгусі – Латексні серветки (вони завжди одноразові). Правда, у Росії й Україні дістати їх – велика проблема. Але можна просто розрізати презерватив.  

Сподіваюся, цей матеріал був для вас корисний. Якщо у вас залишилися якісь питання – не соромтеся задавати їх у коментарях, своїм батькам, вчителям, блогерам або онлайн-консультантам Teenergizer, кому завгодно. Головне – це бути щасливими, задоволеними й оберігатися.

І бути здоровенькими.

Авторка: Ася Сей

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.