Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Здорові відносини-міф чи реальність?

Оновлено

Скільки разів за останній час ви чули про токсичні відносини? Абьюз? Насильство в сім’ї? Скільки разів із різних точок медіапростору лунало «Він її ображає», «шлюб за розрахунком», «вона пішла від нього заради…» І як часто ви чуєте про те, що відносини – щасливі? Здорові? Що приносять задоволення? Може, це міф?

Ні, не міф. Просто дуже мало хто розуміє, що ж це за звір такий – здорові відносини. І де його шукати.

можна повіритипопулярним пісням, у яких усі шукають «другу половинку «і кажуть, що партнер обов’язково повинен «доповнювати».

Можна – серіалів , наприклад, «Як я зустрів вашу маму», у якій є «теорія оливок», або «Друзям», які будуються за принципом «Ти мій краб».

Особливо в пост-радянському просторі, де всі з підліткового віку впахивают як прокляті, і коли сили залишаються чисто на «поспати». Ось чесно, фізика мене тут вражає куди більше – гравітація, яка притискає мене до ліжечка, сильніше всяких там кіношних реакцій.

У житті ніхто навіть не дивиться. Тому що в реальних відносинах справжні люди можуть як мати, так і не мати схожі інтереси, любити або не любити оливки і взагалі жити з різними рівнями лібідо. І при цьому – щасливо бути поруч один з одним довгі роки. Або рівно стільки, скільки домовляться.

Проста річ: здорові відносини – це ті, у яких рівною мірою комфортно всім їх учасникам. Вони будуються на взаємоповазі, довірі, увазі, любові, чесності й готовності прийняти партнера таким, яким він є. Нездоровими вони починають бути, коли хоча б комусь одному стає некомфортно – і це не вирішується.

Ще один момент: у партнерів у здорових відносинах повинні бути спільні цілі. Не обов’язково на все життя. Якщо ви вдвох просто хочете добре провести час – чому б і ні? Це теж здорово. Погано це стає, якщо в кого-то все ж з’являються більш глобальні плани, а другий учасник цього або в упор не бачить, або взагалі заперечує.

Нездоровою ситуація стає також тоді, коли відносини починають нагадувати змагання. Як перетягування каната: ти мені, я – тобі. Ти ось тут нашкодив, так я тобі тут помщу. Або навпаки – ти ось тут вислужився, значить, мені потрібно зробити у два рази більше. У здорових відносинах люди говорять про те, що їх турбує. Залагоджують конфлікти на словах і зваженими рішеннями. Зовсім не гонками, «хто кого». Тим більше, що подібні «ігри» загрожують психологічним або навіть фізичним насильством.

Чому ж ми їх не бачимо? Та тому, що сторітеллерам нецікаво про них розповідати. Яка драма в тому, що люди вже багато років знаходять спільну мову? У чому родзинка того, що пара не тероризує один одного, не зганяє на партнері роздратування, а ставиться до нього як до Рівного? Хіба це буде продаватися? Людям адже треба подавати кров і кишки! А потім думай, чому в покоління, вихованому на телевізорі, стільки проблем із протилежною (і своєю) статтю.

Мені дуже подобається підхід, коли пропонують ставитися до відносин як до бізнесу, який ви ведете з партнером. Це вимагає компромісів і спільних вкладень. Це вимагає роботи. Але ви знаєте, що, якщо все зробите правильно (або хоча б по совісті) – то все окупиться.

І все у вас буде добре.

Авторка: Ася Сей

 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.