Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Сталкінг: бан і блок

Оновлено

️ ️ Ви давно розлучилися, а колишній партнер продовжує постійно про себе нагадувати, пише у всіх соцмережах, чекає тебе після школи й біля будинку, дзвонить у будь-який час і не реагує на прохання перестати?

Едва️ ледь знайомий хлопець або дівчина щодня залишає подарунки у твоєї квартири, проявляє нав’язливу увагу, пише твоїм друзям і родичам, незважаючи на те, що тобі це не подобається й ти мільйон разів просити залишити тебе в спокої?

Схоже, що ти зштовхнутися зі сталкінгом. Давай сьогодні поговоримо про це явище в нашій рубриці #Інтернетсловарь.

Сталкінг – це не романтика, а форма психологічного насильства, яка проявляється в постійному, нав’язливому переслідуванні сталкером іншої людини. Сам же сталкер може вважати жертвою себе й пояснювати свої дії сильними почуттями, «любов’ю й турботою». 

На перший погляд може здатися: що тут такого? Він або вона проявляє увагу, дарує подарунки, зізнається в симпатії. У романтичних комедіях подібна поведінка часто заохочується й підноситься, як справжній прояв почуттів. 

Але за підсумком ти відчуваєш, що твої особисті кордони регулярно порушуються, і ти не можеш розпоряджатися своїм життям. Не вдячність, любов і спокій, а постійна напруга, страх і тривогу – ось, що відчуває людина, яка зіткнулася зі сталкінгом. Сталкінг може стати причиною депресії, тривожного розладу й багатьох інших психологічних проблем. Адже його жертва постійно не може розслабитися, а завжди чекає новий несподіваний випад із боку сталкера. Труднощів також додає часто несерйозна реакція рідних і близьких на подібні ситуації. 

Що робити, якщо тебе переслідують?

▪️ Все ж розкажи про проблему батькам і друзям. Підтримка близьких дуже важлива в такій ситуації. Постарайся подібно пояснити, що тебе дуже напружує небажане увагу конкретної людини й тобі потрібна допомога. 

▪️ Хоча переслідувача можуть притягнути до відповідальності лише, якщо він прямо порушує закон, наприклад, загрожує життю або поширює твою особисту інформацію, разом із батьками зверніться в поліцію, щоб отримати консультацію. 

▪️ Розкажи сталкеру про те, що ти який має намір вирішувати проблему в законному порядку.

▪️ Зберігай усі повідомлення й записуй телефонні розмови зі сталкером.

▪️ Звернись за консультацією до правозахисних організацій.

▪️Еслі ти відчуваєш у цьому потреба, звернися за допомогою до психолога. Також ти завжди можеш написати нашим рівним консультантам. Вони тебе підтримають!

І пам’ятай, що ти ні в чому не винен і маєш право відстоювати свої особисті кордони й безпеку!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.