Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Як зрозуміти, що твої кордони порушуються?

Оновлено

Психологічні межі це межа, яка розділяє тебе від оточення. Це усвідомлення себе як окремої особистості й вміння визначати рамки, за які іншим не слід переступати. Вони допомагають нам розрізняти свої бажання від бажань інших і сигналізують про їх порушення.

Як розпізнати, що твої особисті межі порушуються?

Якщо все добре, ти відчуваєш себе комфортно й добре, але якщо це трапляється, виникає дискомфорт, роздратування й тривога.

Розглянемо кілька прикладів:

☁️ У тебе немає особистого простору у квартирі. Батьки прибирають на твоєму столі, у шафі та на полицях, перекладають речі й заходять у твою кімнату без стуку.

☁️ Замість тебе вже розпланували, куди ти будеш вступати, на кого будеш навчатися, ким повинен бути твій партнер тощо.

☁️ Ти не можеш відмовити. Тебе змушують йти на день народження до двоюрідної тітки, хоча ти бачив_ла її раз у житті.

☁️ Твої захоплення або зовнішній вигляд постійно оцінюються друзями або родичами.

☁️ У школі/університеті на тебе звалюють всю позакласну роботу, про яку ти не просив.

☁️ Подруга або друг постійно просять робити за них домашні завдання або інші справи.

Що можна зробити, щоб позначити свої особисті межі?

  • По-перше, іноді варто відкрито і прямо говорити людині, яка порушує твої межі, що тобі некомфортно, хоча це й може бути складно. Найчастіше саме близькі люди порушують наші межі, і не всі батьки готові слухати своїх дітей. Залежно від ситуації, орієнтуйся, що робити.
  • Важливо вміти говорити «ні». Знайомому/знайомій відмовити набагато простіше, ніж кращому другові/кращій подрузі. Спробуй зробити паузу і сказати, що ти про це подумаєш і даси відповідь пізніше. Це не робить тебе поганою людиною.
  • Також важливо пам’ятати, що і в інших є свої особисті межі, які потрібно поважати.

Звичайно, психологічні межі не є чіткою лінією, як межі нашого фізичного тіла. Вони можуть змінюватися залежно від ситуації або людини, з якою ти спілкуєшся. І це нормально. Головне – розуміти, коли тобі стає некомфортно і вміти про це говорити. Адже люди, які порушують наші межі, не завжди розуміють, що вони роблять, оскільки їх власні межі можуть бути ширшими, ніж наші.

Якщо тобі потрібна підтримка, завжди можеш звернутися до наших онлайн-консультантів. Вони завжди готові тебе підтримати й допомогти!

 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.