Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як зрозуміти, що твої кордони порушуються?

Оновлено

Тато постійно без стуку заходить у кімнату й ніяк не реагує на твої прохання так не робити. Мама дивиться в телефон, коли ти переписуєш зі знайомими. Подруга роздає поради, як тобі вчинити, і нібито вчить життя, не приймаючи твою точку зору. Це все порушення особистих кордонів.

Давай сьогодні поговоримо про те, що таке особисті кордони, як їх встановлювати і як зрозуміти, що вони порушуються. 

Психологічні межі – це та сама риса, яка проходить між тобою й оточуючими. Це розуміння того, що є «я», а є інші, а також вміння позначити межі, за які інші люди «заходити» не повинні. Саме кордони допомагають нам відчувати, де ж насправді наші власні бажання, а де – бажання інших. Також вони дають зрозуміти, коли саме відбувається те саме порушення. 

Як зрозуміти, що твої особисті кордони порушуються?

Якщо все окей, ти відчуваєш себе комфортно й добре, але якщо це відбувається – приходить дискомфорт, роздратування або тривога.

Давай подивимося кілька прикладів: 

☁️ У тебе немає особистого простору у квартирі. Батьки прибираються на твоєму столі, у шафі й полицях, перекладають речі, заходять у твою кімнату без стуку. 

Родные️ рідні вже розпланували, куди ти будеш надходити, на кого будеш вчитися, ким працювати, яким повинен бути твій партнер. 

☁️ Ти не можеш відмовляти. Тебе змушують йти на день народження до троюрідної тітки, хоча ти бачачи її раз у житті.

☁️ Твої захоплення або зовнішність постійно оцінюються друзями або рідними.

☁️ У школі на тебе звалюють всю позакласну роботу, про яку ти не просити

️ ️ Подруга або друг просить постійно робити за нього або неї домашку або інші справи. 

Що можна зробити, щоби позначити свої особисті кордони?

✔️ По-перше, іноді варто відкрито і прямо говорити людині, яка їх порушує, що тобі некомфортно. Хоча це буває й дуже важко. Найчастіше саме близькі люди й порушують наші кордони. Правда, завжди пам’ятай про безпеку. На жаль, не всі батьки готові слухати своїх дітей. Орієнтуйся по ситуації. 

✔️ Важливо вміти говорити «ні».  Незнайомцю відмовити набагато простіше, а ось кращій подрузі – куди складніше. Спробуй узяти паузу і скажи, що обов’язково про це подумаєш, але відповіси трохи пізніше. Це не робить тебе поганою людиною. Якщо навіть на тебе образяться, це їх вибір. І якщо ти потрібен бувши тільки, щоби вирішувати чиїсь проблеми, навіщо взагалі таке спілкування?

✔️ Також варто розуміти, що і в інших є свої особисті кордони й не порушувати їх. Класно вміти поважати як свої інтереси, так і інтереси оточуючих. 

Звичайно, психологічні кордони – це не щось чітке, наприклад, як межі нашого фізичного тіла. Вони можуть змінюватися, залежно від ситуації або навіть людини, з якою ти знаходишся в комунікації. І це нормально. Головне – розуміти, коли саме тобі стає некомфортно і вміти про це сказати. Адже люди, порушуючи наші кордони, не завжди розуміють, що це роблять, так як їх власні кордони можуть бути набагато ширше наших. 

А якщо тобі потрібна буде підтримка, ти завжди можеш написати нашим рівним консультантам на сайті. Вони тебе вислухають і допоможуть!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.