Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Місячні – це соромно?

Оновлено

Червоний день календаря, гості з Краснодара, ці дні, червона армія, критичні дні. І ми всі розуміємо, про що піде мова. Скільки, скільки в суспільстві існує назв менструації, напевно, не придумали ні до якого іншого природного процесу в нашому організмі. 

Ховати в руці прокладку, щоби її точно ніхто не помітив по дорозі з класу в туалет 

Регулярно і тривожно перевіряти, чи немає темних плям на одязі ззаду

Тихо-тихо, щоби ніхто не почув, просити в однокласниці тампон 

А попросити хлопця, друга або тата про те, щоби він купив прокладки буває чимось, що взагалі складно уявити 

А все тому, що місячні – це «соромно». Місячні – це якась «жіноча таємниця», незважаючи на те, що з ними живе половина людства. Усі нібито домовилися робити вигляд, що менструації не існує. 

У деяких культурах менструація досі залишається не тільки чимось «особистим», про що варто мовчати, але і взагалі найсильнішим табу. Жінки вважаються «брудними», їм заборонено відвідувати релігійні місця, готувати, доторкатися до інших людей, займатися сексом. А в багатьох країнах взагалі немає доступу до мінімальних умов, щоби можна було подбати про власну гігієну. І піднімати питання менструації теж соромно, адже навколо місячних існує сильна стигма.

Але і в іншому світі все далеко не окей. Ми все ще іноді намагаємося максимально непомітно купити прокладки в супермаркеті. Багато хто не обговорює менструацію зі своїми партнерами навіть у моменти поганого самопочуття, посилаючись на головні болі. Скільки історій про те, як було страшно, щоби перша менструація не почалася під час уроків у школі. І якщо це відбувалося, усе супроводжувалося сильним стресом! 

Навіть у рекламі прокладок менструальні виділення швидше нагадують якийсь синій гель для прання, але ніяк не те, що є в реальності. І тільки кілька років тому деякі бренди почали синю рідину замінювати червоною. Можливо, людям просто неприємно дивитися на кров і в цьому вся справа? Ноу! Фільми, серіал, шоу, комікси – кров зображується скрізь дуже натуралістично й майже завжди без тригер-ворнінг. 

Але в питанні менструації є ще одна проблема. Іноді можна почути, що місячні – це саме те, що робить жінку справжньою жінкою. Тоді жінки, у яких настає менопауза, транс-жінки, жінки, у яких видалили матку, жінки, у яких є проблеми зі здоров’ям – перестають бути жінками?

Ми віримо, що все рухається в кращу сторону! З’являється безліч відмінних статей і матеріалів про менструальні чаші, прокладки й тампони, розгортаються дискусії про стигматизацію місячних. Ми всі вчимося не соромитися нашого тіла, а любити його. Ми всі вчимося голосно говорити на теми, про які раніше можна тільки шепотіти.

Менструація – це не соромно!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.