Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Ревнощі. Що робити, якщо ревну я? Що робити, якщо ревнують мене?

Оновлено

Ревнощі – це невпевненість у собі й низька самооцінка? 

Ревнощі – це ознака любові, адже «ревнує – значить любить»? 

Ревнощі «підігріває» відносини або все ж спалює їх?

Давай сьогодні поговоримо про це почуття, яке викликає не самі класні емоції, змушує нас страждати й заганятися. Що робити, якщо ревнуєш ти? А якщо ревнують тебе? 

Ревнощі – це відчуття, яке ми відчуваємо, коли думаємо, що наш партнер може кудись зникнути з нашого життя. І з’явитися в житті іншого. Ревнощі змушує постійно шукати підступ і обман, змушує сумніватися й нервувати. І це негативно впливає й на того, хто ревнує й на того, кого ревнують, адже перебувати постійно в стресі й підвішеному стані складно. 

❔ Що ж робити, якщо ревнуєш ти?

Ми не будемо говорити «та забий і не думай про це» або «просто полюби себе», адже сказати можна, але зробити важко. Як «просто не думати», якщо думки лізуть і лізуть у голову? Справитися з ревнощами буває досить важко, але можливо. Це вимагає часу й усвідомленості. 

♂ ️ Відпусти контроль. Перед тим, як запитати в партнера, хто йому або їй написав, хто дзвонив, перед тим, як відкрити чужий месенджер або історію браузера, зупинися. Ми розуміємо, що в пориві почуттів, коли накриває – це зробити дуже складно, але дуже потрібно. Виконай дихальну практику або просто порахуй до 10. Також можна вийти на пробіжку, зробити зарядку, прийняти душ, покричати – що завгодно, що допоможе виплеснути емоції. 

А після-подумай, що ти хочеш дізнатися, почути або побачити в його або її листуваннях? Підтвердження або спростування? Можна роками перевіряти, нічого не знаходити, але жити в тривозі. Постійний контроль тільки підсилює напругу й може навіть зруйнувати відносини. Важливо пам’ятати, що інша людина – не чиясь власність, а самостійна особистість. Кожен має право на листування з друзями або рідними, які ніхто не побачить. 

♀ ️ А якщо партнер «дає привід»« Якщо партнер надовго зникає, приховує те, де або з ким він був, часто не відповідає? А якщо партнер говорить, що хтось краще, красивіше, крутіше тебе? Каже, що якщо ти не будеш вести себе певним чином або робити те, що він просить, піде до інший? Це вже емоційне насильство. І тут справа взагалі не в ревнощах, а в тому, чи потрібні такі відносини в принципі.

Тебе️ тобі все ж постійно здається, що хтось краще, цікавіше, красивіше, успішніше тебе, тому твій партнер точно ось-ось вибере «їх»?  Але ми закохуємося не в «найкращих», що б це не значило. Напевно, ти і сам кожен день бачиш навколо в школі, універі, а особливо в соцмережах того, хто «домігся більшого», але ж відразу не думаєш про те, щоби кинути партнера? Постарайся усвідомити, що любов заслуговувати не потрібно, навіть якщо так тебе «вчили» в сім’ї. Ти прекрасний сам по собі, і в тебе є мільйон якостей, які роблять тебе унікальний. Якщо самостійно це зробити важко, звернися до психолога або до наших рівних консультантів

Межі-кордони-кордони. Для одного з партнерів, наприклад, фліртувати з іншими, будучи у відносинах, – це норм, а для іншого – ні. Комусь норм дружити з колишніми й бути у відносинах, а для когось це неприйнятно. А є ще поліаморні відносини. У іншої людини, можливо, не було взагалі намірів образити або зачепити, адже це його звичайна поведінка. Потрібно просто більш чітко обмовити і з’ясувати ці моменти. 

А може ревнощі виникли на тлі того, що ви стали проводити менше часу або вам не вистачає у відносинах уваги й турботи? Наприклад, зараз твій партнер готується до вступу або важливого тесту, і приділяє багато часу навчанню, хоча до цього ви бачилися щодня.

Усе може вирішитися завдяки розмові. Розкажи, що тебе турбує. Можливо, у вас разом вийде знайти вихід. Важливо говорити про це, адже інший може не помічати проблему. Можна навіть написати список того, як інший може тебе порадувати. Це може бути миле повідомлення посеред дня або несподіваний похід у кіно. 

❔А що робити, якщо ревнують тебе?

Банально, але почати слід із розмови. Можливо, приводом стала якась, на твій погляд, дрібна ситуація, але інший сприйняв усе більш серйозно. Всі непорозуміння краще прояснити. Можливо, ти зараз саме та людина, яка готується до важливого тесту й не знаходить часу ні на що інше, і справа зовсім не в тому, що партнер перестав подобатися. Про це теж важливо поговорити. 

Знову ж таки, потрібно завжди пам’ятати про свої межі. Розкажи партнеру, що тобі некомфортно, коли твій телефон, наприклад, перевіряють. Якщо в пориві ревнощів він все ж просить показати листування, не піддавайся умовлянням, адже наступного разу відмовити буде складніше, а, може, усе зайде ще далі. Але якщо нічого не змінюється, а тільки посилюється, переходить в абьюз, з таких відносин краще йти. 

Не забувай: якщо інша людина чинить із нами погано, це не означає, що ми погані. Ми не несемо відповідальність за чужі вчинки, не можемо їх проконтролювати і, тим більше, запобігти. Завжди є вибір – зраджувати й обманювати або бути відкритим і чесним. 

На якому місці б ти не бувши, пам’ятай, що ти завжди можеш звернутися до наших рівних консультантів! Вони вислухають, допоможуть і не засудять

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.