Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як зрозуміти, що поруч знаходиться токсична людина?

Оновлено

Ми часто чуємо, що хтось там пішов із токсичних відносин. Хтось ділиться своєю історією, як їй/йому вдалося розірвати контакти з такою особистістю. Але як взагалі зрозуміти, що поруч знаходиться та сама «токсична» людина, яка отруює твоє життя? Як зрозуміти, що не твоя провина в тому, що поруч із кимось, здавалося б, із незрозумілих причин, ти відчуваєш себе пригнічено або тривожно? На токсичних людях немає великих жовтих знаків «Обережно! Небезпека!» і в захисних костюмах поруч із ними ніхто не ходить. 

❕ Якщо якийсь із пунктів нижче збігається з поведінкою ваших близьких, це зовсім не означає, що вони токсичні або бажають вам усього поганого. На будь-яку ситуацію варто дивитися комплексно. 

Як же зрозуміти, що поруч знаходиться токсична людина? 

☁️ Зазвичай така людина діє пасивно-агресивно. Тобто за посмішкою або дружелюбністю насправді ховається агресія і злість. «Ти що дурний? Міг би й сам здогадатися. Роби що хочеш. Роби як знаєш». Нам начебто нічого поганого не сказали, але відчуття не дуже. 

☁️ Постійно з’являються нові правила, про які ти не знаєш. Вчора у ваших стосунках було норм запізнитися на 10 хвилин, а сьогодні людина через 2 хвилини очікування розвернулася й пішла без попередження. Сьогодні ти вирішуєш провести вечір п’ятниці з друзями, а виявляється, що у вас взагалі-то була традиція: у цей день ви разом дивитеся кіно вдома. Традиція, про яку ти чуєш уперше. 

 ☁️ Твій спосіб життя неправильний і дивний, на думку людини поруч.

 «Ти що веган? Це ж шкідливо. Не вигадуй тут нічого. Я вже замовив нам по бургеру»

«А чому ти не ходиш у зал? Кожна нормальна людина зобов’язана займатися спортом».

☁️ Твої погляди на життя теж засуджуються. Твої думки, виявляється, неправильні, і в будь-який зручний момент партнер підіймає цю тему. «Ти феміністка? Я думав, що ти нормальна». Звичайно, майже неможливо, щоби думки двох людей завжди й в усьому збігалися на 100 %. Але повага повинна бути завжди. Якщо ж для когось із партнерів якась позиція строго незрозуміла, потрібно не змушувати іншого передумати, труїти й принижувати, а закінчувати відносини. 

 Ти той/та, хто повинен підлаштовуватися. Ви домовляєтеся про зустріч, але людина ніколи не говорить точний час, а спроби уточнити – закінчуються словами типу «коли звільнюся, тоді й зустрінемося». Це заважає тобі будувати свої власні плани на день і змушує відчувати себе так, ніби прав відмовитися від такої зустрічі теж немає. 

☁️ Якщо ти намагаєшся вказати людині на те, що він/вона порушує твої кордони, у відповідь отримуєш відкриту або пасивну агресію. На тебе підвищили голос, а на твоє зауваження про це, просто показують, що ти «неадекватно» реагуєш. Про інші проблеми теж неможливо поговорити. 

☁️Ти занадто багато часу говориш і думаєш про вчинки свого партнера. Тобі хочеться комусь розповісти про все, вкотре обміркувати, як із тобою поводяться. Це забирає багато енергії й сил. 

☁️ Ти відчуваєш себе нещасним/ою. Так, інших причин цього може бути в нашому житті мільйон, але якщо багато негативних емоцій з’явилося саме з появою у твоєму житті цієї людини, варто задуматися. 

А ти зіштовхувався/лась у своєму житті з токсичними людьми? Як це проявлялося?

 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.