Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Не знову, а знову: як подбати про ментальне здоров’я в новий локдаун?

Оновлено

Новий локдаун. Нові обмеження. Нові правила. Новий світ.

Майже рік тому, у березні, ми могли сподіватися, що карантин – це на пару тижнів, а потім усе буде окей. У перші тижні ми дивилися фільми, які давно відкладали, читали те, на що зазвичай не вистачало часу, починали проходити онлайн-курси й раділа, що перед школою тепер можна поспати на годинку довше. А наші коти не розуміли, чому це ми весь день плутаємося під їх ногами. 

Але за одним продовженням карантину ходили чутки про нові дати. Усе нагадувало похід у гори: здається, що вершина вже близько. Але ось ти підкорюєш одну гору, за який 100 % остання вершина, але неееет. І ось уже лютий, а ми всі йдемо і йдемо. Йдемо і йдемо. Майже рік без привалів «пройти» неможливо, але нам доводиться. І це не може не впливати на психічний стан, адже, як-не-як, кожен раз надягаючи маску, ми нагадуємо собі, що тепер живемо в новому, ще більш непередбачуваному світі.

Які наші дії впливають на наше ментальне здоров’я під час пандемії? Організація Mentalhealth називає 10 основних:

  1. Турбуватися про те, що ми не можемо контролювати
  2. Зациклюватися на тривожних розмовах із друзями «А що, якщо…»
  3. Приділяти занадто багато уваги соціальним мережам
  4. Дивитися занадто багато новин 
  5. Засуджувати інших за те, як вони йдуть або не дотримуються обмежень 
  6. Нехтувати своїм здоров’ям
  7. Відсторонятися від друзів і родини 
  8. Перебувати поруч із людьми, які намагаються керувати нашими рішеннями 
  9. Споживати щось із надлишком, щоби впоратися зі стресом 
  10. Втрачати баланс між навчанням/роботою, сім’єю, друзями та особистими справами 

Як же ми можемо допомогти собі пережити новий локдаун?

Подбай про свій розклад. У звичайний час ритм життя міг це робити за нас. Ти знати: щоби встигнути до першого уроку, потрібно прокинутися в певний час. Потім заняття, репетитори, курси. Зараз же можна випадково заснути посеред уроку, проспавши до вечора. Намагайся планувати свій день і дотримуватися розкладу, адже нам усім потрібно на щось спиратися. Нехай це буде чіткий графік. 

Читай менше новин. Щодня з’являється тонни інформації про пандемію, і далеко не вся вона позитивна. Звичайно, бути проінформований важливо, але знати про те, скільки людей захворіло в один конкретний день, не допоможе краще справлятися із ситуацією. Це не кажучи про інші новини.  

Повноцінний сон. Іноді краще забити на домашку, ніж не виспатися, так як недолік сну впливає не тільки на фізичне, але й на ментальне здоров’я. Не засинай під музику або відео, а краще – залишай телефон поза ліжком. 

Приділяй час спорту. ВООЗ рекомендує 150 хвилин помірної фізичної активності на тиждень. Це всього 20 хвилин на день. Роби розтяжку, зарядку, пробіжку – те, що приносить задоволення. Якщо навіть 20 хвилин викликають тривогу – роби стільки, скільки комфортно. 

Не забивай на спілкування. Буває, що захиститися від усіх набагато простіше, ніж підтримувати зв’язок. Але саме наші друзі і близькі можуть допомогти пережити цей нестабільний період.  

І намагайся не турбуватися про те, що ти не можеш змінити!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.