Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як сформувати корисну звичку?

Оновлено

«Із завтрашнього дня буду рано вставати, робити зарядку, випивати 2 літри води, читати книги, медитувати, бла-бла-бла…» 

Знайомо, правда? І по початку, звичайно, усе виходить. Але ось, через кілька днів, уже й читати набридло, проспавши будильник, збиватися з рахунку випитих чашок і забивши на всі ті звички. Та кому вони взагалі потрібні?!

Давай все-таки розберемося, чи потрібні тобі звички і як правильно їх виробляти.

Звичка – це корисний інструмент для досягнення твоїх цілей, тому починати потрібно саме з них. 

Наприклад, моя мета – підвищити рівень словникового запасу своєї англійської до 10 тис. слів. Для цього я зроблю картки з незнайомими мені словами й буду щодня приділяти 15 хвилин для їх перегляду й запам’ятовування.

Мета – це причина, звичка – наслідок. Якщо відсутня причина, отримуємо error. А коли є чітка мета, ми знаємо ДЛЯ ЧОГО ми це робимо, тому, якщо раптом стрельне в голову випивати 10 склянок води в день, задумайся: а навіщо мені це? Тому що так порадив інста-блогер або моєму організму так дійсно буде краще?

Як і у випадку з цілями, чітко визначся зі звичкою

«Буду частіше дзвонити родичам», «вести щоденник», «складати розклад на день»… Це все звичайно дуже добре, АЛЕ!

Визначся з трьома речами:

як ЧАСТО: кожен день, раз на 3 дні, тиждень, місяць і так далі. Орієнтуйся на свої можливості й потреби і вибирай, як підказує серце.

коли:як тільки прокинуся, о 18:00, о 15:30,…, систему зрозуміли. Коли в нас немає чіткого часу для нашої звички, ми відкладаємо її на пізніше, і це «пізніше» так і не настає. Так що вибери час, ще краще постав нагадування в телефоні й погнали.

ДЕ: точна адреса тут ні до чого, звичайно ж. Хочеш вести щоденник або складати план на день – визначся, у якому форматі тобі зручніше це робити. Нотатки в телефоні, спеціальні додатки або, може, писати від руки в щоденник/планер тебе більше приваблює. З будь-якою іншою звичкою та ж історія.

Не варто перенапружувати себе й заводити одночасно аж 10 звичок

Хочеться все і відразу, але так ти ризикуєш швидко виснажитися і вигоріти. Головне не навантажуй себе, усе повинно бути в задоволення, а не в тягар. Освоюй поступово і все вийде. 

Спробуй для початку протягом місяця освоїти й закріпити одну звичку. Коли вийде, похвали себе і приступай до наступної

Зроби мінімум

Ситуації бувають різні, завал із навчанням або просто немає ніякого настрою. Визнач заздалегідь на такий випадок свій мінімум. Наприклад, не хочеться нічого писати в щоденник – відкрий його й постав просту крапку. Не хочеться проводити тренування сьогодні-відіжмися один разочок. Це як м’язова пам’ять. Так ти не будеш себе надто змушувати, але мозок отримає сигнал, що ти не пропустив день.

проте,не пропускай більше одного дня, інакше повернутися «у форму» буде набагато складніше.

✅ Звіт про виконання

Зробивши сам трекер звичок або скачай зручний додаток, яке буде нагадувати виконати завдання й поставити заповітну галочку. Як варіант, можеш також знайти партнера, з яким будете разом освоювати звички, доповідати про їх виконання і стежити один за одним, адже разом набагато цікавіше і простіше

Пам’ятай, жоден із цих пунктів не є обов’язковим і ти можеш вибрати такий підхід, який буде набагато ефективніше і зручніше особисто для тебе! Головне – не завантажуйся й залишайся в гармонії із собою, тоді все вийде

Анна Лозка

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.