Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Чекліст здорових відносин

Оновлено

Що ми всі про газлайтинг, аб’юзе й ревнощів. Давай сьогодні поговоримо про здорові стосунки!

Так! Здорові відносини – це не міф. Вони ще як існують! 

Звичайно, будь-які відносини, як і всі в нашому світі, не можуть бути перманентно бездоганними. Навіть у найщасливіших парах настають моменти спаду, бувають кризи і трапляються проблеми. Ми, люди, теж змінюємося, розвиваємося, не стоїмо на місці. Тому будь-які зміни в парі, навіть не найпозитивніші, не завжди говорять про те, що пора розлучатися. 

Як же зрозуміти, що ти знаходишся в здорових відносинах?

Почнемо з того, що в здорових відносинах немає сексуального і фізичного насильства. «Б’є – значить не любить». Це аксіома! У сексуальних же відносинах насильство може не відразу очевидно проявлятися. Пам’ятай, що якщо тобі не хочеться сексу, а на тебе тиснуть, маніпулюють, умовляють і шантажують, якщо ти відмовляєш, а партнер продовжує – це дуже погані дзвіночки. У здорових відносинах тобі не скажуть «що ти»повинен, інакше я піду «або» раз ми у відносинах, ти повинен». У здорових відносинах, якщо когось у парі турбує питання кількості сексу, усе обговорюється, а не замовчується або застосовується тиск. 

Вас пов’язують не тільки спільні інтереси. Ми не заперечуємо, що класно, коли ви разом проводите час за заняттям, яке подобається вам двом. Але це не найважливіше, що є у відносинах. Можна любити різне кіно або різну музику, але бути щасливими. А можна отримати однаковий результати в тесті «Яка ти сьогодні піца» і все одно відчувати тривогу й невпевненість. Набагато важливіше, чи збігаються ваші думки з більш глобальних питань. 

Так, вважається, що в щасливих відносинах думки із серйозних питань у парі зазвичай збігаються. Ви можете по-різному ставитися до репу, але розбіжності в тому, віддаєте перевагу ви вільний або закритий тип відносин, як ви ставитеся до сексу, грошей або норм останні Зоряні війни – може в майбутньому зіграти не оч хорошу роль. 

Ви не приклеєні один до одного й не боїтеся, що партнер забуде про вас, як тільки проведе час з іншими людьми. Безумовно, якщо все проведення часу без коханої людини здається більш цікавим, це привід задуматися. Але якщо ти ніколи не грати в Доту, а твого партнер обожнює її, ясна річ, що в цій справі їй/йому буде цікавіше з кимось іншим.

Конфлікт. Неможливо уявити відносини, у яких повністю відсутні конфлікти. Як і в самого здорового у світі людини трапляється нежить, так і в стосунках бувають непорозуміння. Але суть полягає в тому, як ви їх вирішуєте. При нежиті людина не буде в жаху кричати і звинувачувати себе в тому, як він допустив таке; він не буде ходити по вулицях і чхати на всіх, а, можливо, візьме паузу й день відпочине. Так і в здорових відносинах: конфлікт – це не трагедія, а спосіб спокійно обговорити ситуацію, почути парнера і навіть коштувати ближче один до одного. 

Всі ми чули про довіру і про те, що без нього взагалі якось складно побудувати хороші відносини. Що ж таке довіра? Це впевненість. Це не контролювати кожен крок свого партнера, та й не особливо про це замислюватися. Це не обов’язково завчити паролі один одного в Інстаграм, а знати, що вони тобі особливо й не потрібні. Але в той же час не ховати в паніці будь-яке повідомлення від партнера. Це розуміти, що від тебе нічого не приховують, але й ти сам не боїшся, що відносини зваляться від твого визнання про щось із минулого.

До речі, ще один пункт – це суперечки. Ти не боїшся відстоювати свою думку. Ти не погоджуєшся абсолютно з усім, що говорить твій партнер і не намагаєшся приховати свої почуття.

Ти не боїшся вільно проявляти свої емоції. Ти можеш заплакати при партнер – і тебе підтримають, а не засудять. Ти можеш сміятися, ділитися радістю, злитися, сумувати й не думаєш про те, як приховати свій стан. 

Ви один одного доповнюєте, а не намагається весь час щось поміняти й перекроїти. Хоча часто й називають партнер «другою половиною», але не варто забувати, що ми всі самостійні особистості!  Інший повинен сам усвідомлено прийти до будь-якого рішення, а не робити щось під тиском або через маніпуляції. 

❕ І пам’ятай, що відносини – не математика, тут немає точних формул і відповідей. Тому якщо твоє уявлення про хороші відносини в якихось пунктах не збігається з написаним вище-це теж окей. 

Поділися в коментарях, що для тебе означає поняття «здорові відносини»

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.