Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Гасимо твої спалахи агресії

Оновлено

Нас багато чого дратує. Батьки, однолітки, вчителі, зірвані побачення та сварки з друзями. Ми маємо повне право злитися, але де ж ця межа?

Коли людина сердиться по реальній причині — це ок. А коли напади агресії провокуються дрібницями — потрібно щось вирішувати. 10 вдихів, звичайно, іноді працюють, але частіше за все дратують ще більше.

Краще дивитися в довгострокову перспективу, тому ось кілька способів, які допоможуть справлятися зі спалахами агресії, і як плюс — відновлять гармонію у відносинах між собою та іншими.

Визнач симптоми
Погодься, набагато легше заспокоїти себе ще на початку. Для цього потрібно трекати свої «симптоми» агресії. Почали потіти долоні? Частішає серцебиття? Трясуться руки? Відразу ж тримай свого внутрішнього Халка в руках та концентруйся на диханні. Відчуй кожен вдих та видих, як повітря збирається в легенях та йде назад.

Подивися на ситуацію з іншого боку
Частими причинами агресії є нерозуміння співрозмовника в процесі спілкування. Наприклад, такі думки: «Він це робить навмисно», «Мене не розуміють», «Зі мною не рахуються» підсилюють відчуття злості. Потрібно подивитися на проблему під іншим кутом. Це допоможе зрозуміти причини непорозумінь в процесі розмови.

Сходи до психотерапевта
Спалахи агресії можуть виявитися симптомами більш серйозних захворювань — біполярного розладу, психозу або глибокої депресії. До слова, якщо думаєш, що це не просто спалахи агресії — пиши нашим консультантам, вони завжди на сторожі твого психічного здоров’я.

Запитай себе, які емоції стоять за агресією
Найчастіше гнів — це «вторинна емоція», яку ми використовуємо в якості маски або захисту зовсім іншого почуття (наприклад, сорому або зніяковілості). Коли ти розкриєш свої справжні емоції, то зможеш повідомити про це людині, з яким трапився конфлікт.

Позбудься подразників
Проведи ретельний самоаналіз та виріши, що робить тебе нещасливим. Перебуваєш в абьюзивних відносинах? Кидай цю справу. Гнів викликають батьки? Поговори з ними відверто, все може вирішитися.

Знайди хобі
Важливо вибити себе зі звичного ритму, розірвати сумне коло рутини, яка сильно виводить та  зайнятися чимось, що буде дійсно надихати та радувати. Це може бути спорт, малювання або вечірні прогулянки.

Спалахи агресії — це не так страшно, як може здаватися. Але якщо ти відчуваєш, що це заважає тобі та оточуючим — пиши нашим консультантам, вони завжди готові підтримати тебе ?

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.