Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Знецінення та як з ним боротися

Оновлено

Буває таке, що тебе знецінюють на роботі/в школі/вдома чи у відносинах? Знецінення зустрічається набагато частіше, ніж тобі може здатися. Знецінюють себе, свої досягнення, свої вчинки, вчинки та дії інших людей, почуття та бажання.

? «Начебто непогано вийшло, але цього мало»

? «Не дотягую, роблю недостатньо»

? «Це занадто просто, кожен так може …»

Цікаво, що схильність до знецінення у нас закладена ще з дитинства. Коли тебе дякують за допомогу, ти, не замислюючись, відповідаєш: «Нема за що!». Хоча варіант, що було витрачено багато сил та часу на чуже прохання присутній.

Порівняймо американський вислів You’re welcome. Зазвичай його перекладають, як «не варто подяк», але дослівно воно має трохи інший зміст, щось на зразок «для тебе завжди будь ласка». Цією фразою людина не знецінює витрачені зусилля, що добре метчиться з американською звичкою хвалити дітей не лише за результат, а й за зусилля.

Чому ми часто перекреслюємо свої здобутки? Відповідь проста — у нашому суспільстві не заведено хвалити себе. Натомість прийнято порівнювати себе з іншими, наголошуючи на своїй недосконалості. До цього всього додається знецінення із боку близьких:

? «У всіх так, нічого страшного»

? «Ну, це було не складно, далі важче буде»

Думаємо вже зрозуміло, що знецінення — це цілий ланцюжок, який тягне за собою все. Постійне знецінення підриває твою самооцінку, ти починаєш сумніватися у своїх досягненнях/діях/словах. Перестаєш розуміти, що можеш досягти хороших результатів, доклавши адекватних зусиль. Ти лаєш себе за те, що зробив «недостатньо», за апатію та бажання відпочити.

Як протистояти силі знецінення? Як казали в ТікТоці: «Роби так 10 разів на день і спина хворіти не буде»

❤️ Щодня подумки наголошуй на тому, що зробив і усвідомлюй, які зусилля були витрачені. Якщо захочеться сказати «Ну, це дрібниця, зняті ТікТоки не вважаються», слід зупинитися і проаналізувати, які саме дії допомогли зняти ці ТікТоки, скільки часу було витрачено. Важливо не ігнорувати навіть найменші здобутки!

❤️ Дозволь собі відпочивати та відновлювати сили

❤️ Порівняй себе з собою, але в минулому

❤️ Приймай з вдячністю похвалу та компліменти від колег/друзів/близьких. Відчуй, як це приємно

❤️ Уважно стався до своїх слів на адресу інших людей. Не дозволяй собі знецінювати те, що їм вдалося зробити

І пам’ятай, ми тут для того, щоби підтримувати тебе. Якщо тебе щось турбує, пиши нашим рівним консультантам. Вони завжди готові допомогти ?

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.