Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Психологічні вправи

Оновлено

Вправа 1: Історія життя

Ця вправа допоможе знайти сенс і усвідомити цінність власного досвіду. Пригадуючи історії зі свого життя, ми можемо знайти джерело своїх сильних сторін і використати їх для досягнення цілей.

Напиши історію свого життя у трьох частинах: про минуле, сьогодення та майбутнє. Важливо зосередитися саме на своїх сильних сторонах у кожній розповіді.

Підказки:

Минуле: напиши історію свого минулого. Обов’язково опиши труднощі, які ти подолав/ла, а також свої сильні сторони, які дозволили тобі це зробити.

Сьогодення: опиши своє життя та ким ти є зараз. Які твої сильні сторони? Як вони розвивалися? З якими проблемами ти зіштовхуєшся? Як ти можеш використати свої сильні сторони, щоб подолати труднощі?

Майбутнє: опиши своє ідеальне майбутнє. Як змінилося твоє життя? Як ти можеш використати свої сильні сторони для досягнення цього ідеального майбутнього? Якою людиною ти хочеш стати? Чого б ти хотів/ла досягти? Як ти можеш це зробити?

Вправа 2: Сенсорне усвідомлення

Накресли на аркуші 5 стовпчиків, позначивши в кожному один із п’яти органів чуття: дотик, смак, нюх, зір і слух. Потім упродовж 15-20 хвилин подумай і запиши переживання, які приносять тобі задоволення через кожен орган чуття.

Близькість із коханою людиною, шум течії річки, краєвид із вікна або читання хорошої книги — все це може приносити задоволення.

Питання для рефлексії після вправи:

* Чи здивувало тебе щось із того, що ти додав/ла до стовпчиків?

* Твій список дуже довгий чи, навпаки, короткий? Як ти думаєш, чому це так?

* Чи приносить якийсь досвід задоволення, комфорт або насолоду одразу в кількох категоріях?

* Чи можеш ти щодня відчувати задоволення хоча б через одну діяльність від кожного почуття?

Вправа 3: Візуалізація «Піклуюся про себе»

Ти маєш подумати про якомога більше потенційних self-care речей та дій. Але переконайся, що включаєш у список лише те, що любиш насправді та що відповідає твоєму способу життя й цінностям. Якщо ти чув/ла, що біг покращує настрій, але його ненавидиш, не варто додавати його до списку.

До кожного виду діяльності знайди позитивні образи, які тебе надихають, а також придумай слова й фрази, які з ними асоціюються. Потім ти можеш створити свою дошку та візуалізувати те, що приносить тобі задоволення. Це має нагадувати знамениту «карту бажань», але дана слугуватиме нагадуванням не забувати піклуватися про себе.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.