Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Заборони собі засинати, щоб швидше заснути

Як усе починається: «Завтра такий важливий іспит. Треба лягти спати раніше»

Як усе закінчується: Уже четверту годину лежиш у ліжку, за вікном світає, а ти все ще не можеш заснути

Бувало, що перед важливим днем ви хотіли виспатися і бути бадьорими, але не могли взагалі заснути? З кожною годиною у ліжку ви відчували все більше роздратування: «Я буду почуватися втомленим/ою. Я не зможу скласти іспит/пройти співбесіду/мати гарний вигляд на побаченні». Тривожні думки віддаляли від перспективи заснути, а годин до будильника ставало все менше.

Як не дивно, коли ми наказуємо собі заснути, відбувається прямо протилежна реакція.

Коли ми починаємо тиснути на себе, щоб заснути, ми переводимо нашу нервову систему в стан боротьби. Дійсно, нам стає надзвичайно важко заснути, якщо тіло перебуває у стані підвищеної готовності.  Наступного разу, коли ви матимете схожу проблему, спробуйте одну техніку.

Техніка «Парадоксальний намір»

Парадоксальний намір – це психотерапевтична техніка, слідуючи якій варто продовжувати або посилювати небажану поведінку. Мета полягає в тому, щоб дати собі можливість відчути, що ви контролюєте ситуацію.

Психологи Ральф Тернер і Майкл Ашер врекомендували цей підхід для тих пацієнтів, які мали проблеми зі сном. Вони прийшли до висновку, що люди, які страждали безсонням, перед тим, як знасунти, відчували сильну тривогу щодо продуктивності, і, знявши тиск із засинання, вони могли швидше заснути.

Три способи, як використати парадоксальний намір, щоб допомогти собі заснути:

  • Скажіть собі, що вам не можна ні в якому разі заснути
  • Скажіть собі, що завтра вам потрібно відчувати себе дуже сонним/ою
  • Скажіть собі, що вам не можна закривати очі

Парадоксальний намір може допомогти також з іншими труднощами. Це корисна техніка для тих, хто бореться з ОКР, фобіями й тривожними розладами.

Джерело: psychologytoday.com

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.