Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Почуття провини

Що робити, якщо ми зробили помилку чи когось образили, і тепер відчуваємо провину?

Як емоція почуття провини має велику силу. Інколи це почуття може сприяти позитивному розвитку, але воно може й стримувати вас довгий час та бути важкою ношею.

Означте ситуацію, через яку ви відчуваєте провину

Відмова визнати свою провину може тимчасово утримати, але маскування своїх емоцій зазвичай не працює в довгостроковій перспективі.

  • Спробуйте зробити цю вправу:
  • Виділіть час для себе.
  • Візьміть із собою щоденник, щоб стежити за своїми думками.
  • Скажіть собі або запишіть, що трапилося: «Я відчуваю себе винним, тому що образив друга», «Я порушив обіцянку», «Я обманув батьків»
  • Подумки відкрийте двері для почуття провини, розчарування, жалю, гніву та будь-яких інших емоцій, які можуть виникнути. Записуйте те, що ви відчуваєте в цей момент.
  • Досліджуйте ці почуття з цікавістю, а не з осудом. Багато ситуацій складніші, ніж здається на перший погляд, і розбирання вузла страждань може допомогти краще впоратися з тим, що ви насправді відчуваєте.

Попросіть вибачення

Можливо, ви не отримаєте прощення відразу або й не отримаєте ніколи, оскільки вибачення не завжди виправляють порушену довіру. Проте щирі вибачення все одно допомагають саме вам, оскільки вони дають можливість висловити свої почуття та понести відповідальність за помилку.

Але найщиріші вибачення нічого не значать, якщо ви не зміните свою поведінку в майбутньому. Можливо, ви відчуваєте провину за те, що не проводите достатньо часу зі своїми близькими або ігноруєте друзів, коли вони потребують підтримки. Вибачившись, ви можете продемонструвати своє бажання змінитися.

Ви також можете вибачитися перед собою. Замість того, щоб чіплятися за почуття провини та карати себе за чесну помилку, пам’ятайте: ніхто не робить усе постійно правильно. Щоб загладити провину, надалі проявляйте доброту до себе, а не самозвинувачення.

Вчіться на помилках

Перш ніж ви зможете залишити минуле позаду, вам потрібно його прийняти. Ви не можете переписати події, але ви завжди можете зрозуміти, що сталося:

  • Що призвело до помилки? Досліджуйте тригери, які спонукали вас до дій
  • Як би ви вчинили зараз?
  • Що ваші дії розповіли вам про вас?
  • Чи вказують вони на якусь конкретну поведінку, над якою ви можете працювати?

Не нагатив, а співчуття

Помилка не робить вас одразу поганою людиною — кожен час від часу помиляється.

Почуття провини може спровокувати досить жорстку самокритику. Звичайно, ви, можливо, зіштовхнетеся з деякими зовнішніми наслідками, але саме самопокарання переживається найтяжче.

Замість того, щоб соромитися себе, запитайте, що б ви могли сказати другові в подібній ситуації. Нагадуйте собі про те, що ви цінуєте в собі. Це може підвищити впевненість й допоможе об’єктивніше поглянути на ситуацію.

Поговоріть з людьми, яким довіряєте

Нелегко говорити про те, про що шкодуєш. Але почуття провини може ізолювати нас, а самотність і ізоляція тільки ускладнюють процес зцілення.

Ви можете хвилюватися, що інші засудять вас за те, що трапилося, але може виявитися, що це зовсім не так.

Насправді ви можете побачити велику підтримку. Люди, яким ви важливі, зазвичай проявлятимуть доброту та співчуття.

Друзі та родина також можуть допомогти вам почуватися менш самотніми. Майже кожен робив щось, про що шкодує, тому більшість людей знають, як це — почуватися винним.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.