Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

За що не потрібно вибачатися

Іноді ми не помічаємо, як просимо вибачення за наші бажання чи пріоритети, за поведінку іншої людини чи за наші сльози. Ми маємо просити вибачення, коли заподіяли комусь шкоди чи образили іншу людину, а не коли піклуємося про особисті кордони чи просто живемо своє життя так, як хочемо!

За свій зовнішній вигляд

Якщо ви виглядаєте втомленими, маєте сьогодні погану зачіску (на вашу думку) або неідеальний манікюр — це не привід виправдовуватися чи просити вибачення. Це тільки ваша справа турбуватися чи не турбуватися про те, як ви виглядаєте. Вибачення варто просити тоді, коли ви образили когось, а не тоді, коли забули помити голову. Або не захотіли!

За те, що кажете «Ні»

Так, нам буває дуже складно відмовляти, але це вияв самоповаги та турбота про свої особисті кордони. Ви не зобов’язані робити все, що вас просять. Ви нічого поганого не зробили, тому за відмову не варто перепрошувати. Це ваше право.

За те, що хочете побути на самоті

Ви не повинні просити вибачення за те, що деякий час приділяєте тільки собі та своїм бажанням. Є люди, яким дуже важливо проводити час наодинці, а не в компанії іншої, навіть найкращої у світі людини. Якщо хтось ображається на вас через потребу побути на самоті, це більше вказує на те, що не ви, а ця людина має свої невирішені проблеми, а не ви.

За когось іншого

Іноді, через бажання згладити конфліктну ситуацію, яку спровокував, наприклад, наш друг, ми відчуваємо потребу просити вибачення замість нього. Проте варто пам’ятати, що кожен сам відповідає за свої дії та поведінку. Вам не потрібно перепрошувати за те, що зробив хтось інший.

За те, що чогось не знаєте

Ви не повинні просити вибачення за те, що не знаєте відповіді чи у вас є запитання. Бажання щось дізнатися чи уточнити не роблять нікому ніякої шкоди. Не знати чогось — нормально! Сприймайте ситуацію як гарну можливість дізнатися щось нове.

За припинення токсичних стосунків

Ви не повинні говорити, що шкодуєте про те, що відпустили людину, яка заподіяла вам шкоди. Розуміння того, що нездорові стосунки заважають вам повністю розкрити свій потенціал, — це величезний крок вперед. Пишайтесь і оточуйте себе людьми, поряд з якими ви почуваєтеся добре.

За свої пріоритети

Не дозволяйте нікому змушувати вас відчувати себе винними через ваші пріоритети. Якщо це важливо для вас, то це важливо. Люди, які вас люблять, поважатимуть ваш вибір.

За те, що вам допомагають

Іноді ми кажемо «вибачте», замість того, щоб сказати «дякую». Ми можемо відчувати навіть провину, якщо розуміємо, що інша людина докладає зусиль, щоб нам допомогти. У такому випадку подякуйте, оскільки ви, знову ж таки, не зробили нічого поганого, щоб просити вибачення.

За сльози

Не слід перепрошувати за щирі емоції. Багатьох із нас навчили думати, що ми «не повинні» сумувати чи засмучуватися, але негативні емоції є частиною людського життя.

За все підряд

Ви зустрічали того, хто просить вибачення навіть за найменшу помилку? Деякі люди відчувають себе ніби змушеними перепрошувати за кожну незначну помилку, але ця звичка може навіть завдати шкоди стосункам. Коли ви починаєте просити вибачення за дрібні помилки, ви ризикуєте поставити себе в «підлегле» становище.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.