Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Що таке кетфішинг?

Кетфішинг — це форма онлайн-обману, коли людина видає себе за іншого/іншу. Кетфішер створює профіль в соцмережах, використовуючи чужі фото чи навіть відео, для досягнення певних цілей.

Яких цілей?

Є багато різних причин, чому люди це роблять.

  • Дехто робить це, тому що почувається самотніми. Мета часто полягає в тому, щоб створити онлайн-особистість для спілкування з тими людьми, з якими, на їхню думку, не вдасться дружити в реальному житті.
  • Є й ті, хто створює фейковий профіль, щоб дізнатися про іншу людину якомога більше інформації, аби переслідувати/сталкерити.
  • Часто кетфішери намагаються отримати від інших людей гроші.

Як зрозуміти, що ти спілкуєшся з кетфішером?

Немає однієї точної ознаки, але є red flags, на які варто звернути увагу!

Людина постійно уникає відеодзвінків

Кетфішери ніколи не погоджуються на відеочат або особисту зустріч. Часто вони будуть уникати навіть звичайних телефонних розмов, без відео. Зрештою, навіть голос може розкрити інформацію, яку вони не хочуть, щоб ви знали, наприклад, гендер. Тому, якщо хтось постійно виправдовується, чому не може говорити, це має насторожити.

Нового друга немає в інших соціальних мережах

Звісно, ніхто не зобов’язаний активно постити в усіх можливих соціальних мережах, але якщо твого нового знайомого немає ніде, окрім, наприклад Телеграму, це здається підозрілим. Якщо людині, з якою ти щойно познайомився/лась, дуже бракує онлайн-присутності, запитай себе, чому. Особливо в поєднанні з іншими знаками це може бути яскравим red flag.

Новий профіль

Якщо профіль у соцмережі було створено зовсім недавно, це може бути тривожним сигналом. Особливо на це варто звернути увагу, якщо профіль має пристойну кількість підписників, але щось все одно здається дивним.

Дуже швидко починає зізнаватися в почуттях

Якщо людина, з якою ви щойно познайомилися в інтернеті, каже вам, що любить, це також може бути ознакою того, що тебе обманюють. Така увага може бути приємною, і тому кетфішери й роблять такі гучні заяви.

Людина не надсилає тобі випадкові селфі

Оскільки кетфішери мають доступ до обмеженої кількості фотографій «самих себе», їм доводиться визначитися з тим, які фотографії вони надсилають і коли. Якщо ти ніколи не отримував/ла від цієї людини справді актуальне селфі чи фото з нещодавньої події, про яку ви говорили, можливо, причина в тому, що ніякої події й не було.

Просить надіслати відверті фото або відео

Великий red flag! Взагалі, краще не надсилати свої відверті фото навіть тим, кого ви знаєте в реальному житті, але надсилати їх тому, кого ви ніколи не бачили в реальному житті — ні, ні, ні!

Гроші зайшли в чат

Це одна з найбільш очевидних ознак того, що ви маєте справу з кетфішером. Зрештою, поширеною причиною для людей, які створюють фейкові профілі, є саме гроші. Запитай себе: наскільки ймовірно, що ти попросиш в борг у людини, з якою щойно познайомився/лась в інтернеті, особливо якщо ти сподіваєшся налагодити з нею стосунки?

Людина будує плани, але постійно їх скасовує

Деякі кетфішери з ентузіазмом будуватимуть спільні плани, щоб знову і знову скасовувати, але вони, ймовірно, мають великий список виправдань напоготові. Якщо ви все ж домовилися з новою людиною з інтернету про реальну зустріч, призначайте її тільки в публічному місці.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.