Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Прокрастинація — не лінь

Більшість людей навчилися сприймати прокрастинацію, як лінь, відсутність мотивації або слабкість характеру. Та це не так.

Найкращий спосіб зрозуміти прокрастинацію — це уявити, що у вас є два «я»: ваше Теперішнє Я і ваше Майбутнє Я. Хоча Майбутнє Я може встановлювати цілі, тільки Теперішнє Я може діяти. І це “Теперішнє Я” любить миттєве задоволення, а не довгострокову абстрактну винагороду. Таким чином, Теперішнє Я і Майбутнє Я часто суперечать одне одному. Майбутнє Я хоче знати нову мову та отримати кращу роботу, а Теперішнє Я хоче подивитися серіал.

Що ж робити?

Поєднуйте приємне з тим, що ви мусити зробити

Якщо ви можете знайти спосіб наблизити переваги довгострокового вибору, тоді вам стане легше уникнути прокрастинації.

Поєднання спокус — це стратегія, що пропонує поєднати поведінку, яка є хорошою для вас у довгостроковій перспективі, з поведінкою, яка буде сприятливою для вас у короткостроковій перспективі.

Основний формат такий: робіть справу, яку любите, роблячи справу, яку відкладаєте

Ось кілька прикладів:

  • Під час тренувань слухайте лише улюблені аудіокниги чи подкасти.
  • Дивіться улюблене шоу лише під час виконання домашніх справ.
  • Доробіть завдання, яке давно відкладали, в улюбленому кафе.

Наблизьте негативні наслідки прокрастинації

Є багато способів змусити себе швидше “заплатити” за прокрастинацію. Наприклад, якщо ви тренуєтеся наодинці, пропуск тренування наступного тижня не сильно вплине на ваше життя. Однак, якщо ви зобов’яжетеся потренуватися з другом о 7 ранку наступного понеділка, то вартість пропуску тренування стане вищою.

Плануйте

Одна з причин, через яку так легко продовжувати прокрастинувати, — відсутність чіткого розуміння того, що є важливим і над чим ми повинні працювати в першу чергу.

Спробуйте ці 6 кроків:

  • Наприкінці кожного робочого дня записуйте шість найважливіших справ, які вам потрібно виконати завтра. Не записуйте більш як шість завдань.
  • Розставте ці шість пунктів за пріоритетністю в порядку їх важливості.
  • Зосередьтеся лише на першому завданні. Працюйте, доки не закінчите перше завдання, перш ніж переходити до другого.
  • Таким же чином підходьте до решти свого списку. Наприкінці дня перенесіть усі незавершені завдання до нового списку з шести завдань на наступний день.
  • Повторюйте цей процес кожного робочого дня.

Візуалізуйте

Ми часто обманюємо себе щодо нашої здатності запам’ятовувати нову звичку. («Я почну вивчати англійську. Цього разу по-справжньому».) Однак через кілька днів мотивація зникає, і повсякденні проблеми починають брати верх. Сподіватися, що ви просто будете завжди пам’ятати про нову звичку — це шлях в нікуди. Ось чому візуальні стимули можуть бути таким корисними.

Набагато легше дотримуватися хороших звичок, коли те, що вас оточує підштовхує у правильному напрямку. Наприклад, це може бути календар, в якому ви відмічаєте дні, коли займалися англійською. Чим більше візуального прогресу ви бачите, тим більше ви будете мотивовані виконувати завдання. Перегляд вашого попереднього прогресу – чудовий спосіб запустити наступну продуктивну дію.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.