Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Що врятує світ: кохання чи свідоме ставлення до довкілля?

За всю історію існування Землі клімат змінювався багато разів. Вченим відомо про 7 льодовикових періодів, після яких завжди наступало потепління. Потепління в наш час – не лише природний процес, бо відбувається у 10 разів швидше, ніж будь-коли. Все частіше науковці вживають термін “кліматична криза” замість “зміни клімату”, щоб підкреслити серйозність цієї проблеми та потребу її вирішувати вже зараз. Кліматична криза – це надмірно стрімка зміна клімату “через” підвищення глобальної середньої температури.

Причини кліматичної кризи

Температура на Землі придатна для життя завдяки природному процесу, який називається парниковий ефект. Коли сонячне випромінювання досягає нашої атмосфери, частина відбивається назад у космос, а частина проходить крізь і поглинається Землею. Це призводить до того, що поверхня Землі нагрівається. Тепло від Землі випромінюється назовні й поглинається газами, присутніми в земній атмосфері. Вони називаються «парниковими газами». Ці гази запобігають зникненню тепла назад у космос і підтримують на Землі середню температуру близько +15 °C замість -18 °C.

Протягом останнього століття люди викидали в атмосферу більше парникових газів, ніж зазвичай, тим самим посилюючи парниковий ефект. Багато з цих газів надходять від спалювання викопного палива на фабриках, автомобілях і літаках, або в сільському господарстві.

Наслідки кліматичної кризи

  • Підвищення рівня моря через розширення води при вищих температурах і танення льодовиків.
  • Збільшення інтенсивності та частоти екстремальних погодних умов, таких як урагани, повені, посухи та шторми.
  • Збільшення дефіциту води в деяких районах призводить до опустелювання та зниження врожайності. Це також може призвести до регіональної напруженості, посилюючи ймовірність конфлікту.
  • Менш надійні та передбачувані сезони, що ускладнює довгострокове планування, також сприяють неврожаю та дефіциту їжі.
  • Закислення океану знижує врожайність у рибній промисловості та руйнує коралові рифи.
  • Зростання захворюваності, особливо малярії та лихоманки денге, оскільки комарі здатні виживати на більших широтах і висотах.

Що я можу зробити аби покращити ситуацію?

• Сортуйте сміття

У великих містах сортувати сміття стає дуже просто завдяки роздільним бакам для збирання відходів. Вам достатньо організувати вдома місце для зберігання пластику, картону і скла, щоб, наприклад, раз на місяць виносити його в спеціалізовані пункти прийому або до баків.

• Підвищуйте енергоефективність

Замість ламп розжарювання використовуйте енергоощадні лампи. Ці лампи ви зменшуєте вірогідність пожежі у вашій оселі, а також вони вигідніші за лампи розжарювання. Їхня вартість може відлякувати, але нумо рахувати витрати

Світлодіодна лампа Philips— 154 грн

Працює—50 тисяч годин

Звичайна лампа розжарювання—10 грн

Працює—1,5-2 тисячі годин

Для 50-ти тисяч годин світла нам знадобиться 25 ламп розжарювання. 25×10=250

250 грн ми платимо за 50 тисяч годин користування лампами розжарювання. Різниця в 100 гривень відчувається суттєво.

• Беріть з собою на навчання, на прогулянку та у подорож термокружку. Коли вам захочеться купити кави або чаю навинос, ви зможете використовувати свій посуд, не засмічувати навколишнє середовище стаканчиками та трубочками та зменшити вирубку лісів. Саме попит створює пропозицію.

• Віддавайте перевагу прогулянкам пішки, самокатам, велосипедам, громадському електротранспорту.

• Замість пластикових пакетів використовуйте екоторби

• Робіть роздруковки на обох сторонах паперу або використовуйте другу сторону для особистих нотаток.

• Вирощуйте кімнатні рослини. Вони не тільки прикрасять кімнату, але і посприяють очищення повітря і більшій кількості кисню в будинку.

• Віддавайте речі. Перш ніж щось викинути, подумайте, чи не потрібна ця річ кому-небудь ще. І навіть якщо вона не потрібна тим, кого ви знаєте, цілком можливо, що їй будуть раді в якій-небудь благодійної організації.

•Об’єднуйтеся з іншими у досягненні кліматичних цілей.

Треба зауважити, що все ж більшу шкоду для планети несуть корпорації, які забруднюють навколишнє середовище промисловими відходами, а не окрема людина. Наприклад, у 2019 році Coca-Cola очолила рейтинг компаній, які найбільше забруднюють пластиком планету за висновками екологічної організації Break Free From Plastic. Також “сусідами” по антирейтингу з Coca-Cola стали Pepsi i Nestle.

«У цих компаній є ресурси, щоб запропонувати інноваційне багаторазове пакування. Але замість цього вони зосереджені на переробці або заміні одного одноразового пакування на інше. Ми закликаємо цих пластикових забруднювачів зосередитися зараз на переході на багаторазове пакування» — прокоментувала Луїза Едж, глава британської компанії Greenpeace з океанічних пластиків.

Через це, всім нам потрібно об’єднуватися в боротьбі за екологію. Створюючи екоактивістські організації ми будемо мати вплив на великі компанії, які також відповідають за забруднення планети.

Ми повинні зробити свідоме ставлення до довкілля буденністю. Потрібно говорити про екологічні проблеми та вводити у своє життя екозвички. Об’єднавшись, ми зможемо врятувати наше майбутнє.

Авторка: Марія Іваненко

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.