Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як справлятися з відчуттям, що життя проходить повз? Відповідає Teenergizer

Консультантки Teenergizer відповідають на питання підлітків.

Що робити, коли твоя бабуся дуже специфічна особа, постійно зла і нервова? З’їхати не можу

Відповідає консультантка Волокита Варвара Меланія:

Як щодо спроби не сприймати цю бабусину специфіку на себе, спробувати не реагувати, не піддаватися провокаціям людини похилого віку? Так, це може даватися складно, але варто пам’ятати, що це процес, який триває певний час, і чим раніше є можливість навчитися контролювати й регулювати свої емоції, тим якісніше буде ставати життя.

  • Якщо немає шансу вплинути на поведінку іншої людини, завжди залишається змога змістити акцент на себе, поставити собі питання: “Що я відчуваю? Чому мене це турбує? Як я можу на це вплинути?”
  • Порахувати про себе до 10, робити повільні вдихи й видихи, уявити себе кам’яною стіною, яку такі горошинки не турбують.
  • Скажи: “Ба, мені неприємно це чути”.

На жаль, як би не хотілось, бабусю вже не змінити. Зміни ставалися з нею протягом всього життя, а тепер вона на тому етапі, коли навіть, якщо їй і не хочеться, вона буде нервувати й тривожитись, бо це про специфіку літніх людей і зміну роботи їхньої нервової системи. Можливо, варто віднестися до неї зі співчуттям, можливо, їй просто не вистачає уваги та вона намагається привернути її саме таким чином. Можливо, вона намагається показати свою турботу, але вміє це робити, використовуючи лише ось такі методи “буркуна”.

Але, звісно, не забувай про себе! Якщо конфлікту уникнути не вдалося, варто обов’язково себе після цього розрядити тим, що допомагає тобі справлятися з “негативними” емоціями: потанцювати під Тейлор Свіфт (мені, наприклад, це дуже підіймає настрій), прогулятися у парку або ж пожалітися подружці на те, яка сварка сталася із бабцею. А коли повернешся додому, обійняти бабусю, сказати, як ти любиш її та її пиріжки та послухати розповіді з її молодості. Можливо, ви знайдете щось спільне? Хотілося б цього побажати:)

Що робити зі стрибками настрою?

Відповідає консультантка Калитюк Вероніка:

Взагалі, стрибки настрою є нормальним процесом у віці від 12 до 18 років, оскільки відбувається перехід від дитини до дорослого, тому що «грають» гормони.

Причини стрибків настрою повʼязані з порушенням вироблення власне самих гормонів та можуть бути різними. Наприклад, гормональний збій, при менструації, проблеми з щитоподібною залозою, відсутність регулярного статевого життя, вживання протизаплідних таблеток, стресові ситуації на регулярній основі, вживання антидепресантів, залежність від алкоголю або психотропних речовин, неправильне харчування, порушення роботи нервової системи або ураження мозку.

То що ж ними робити?

Якщо коливання настрою не впливає на якість вашого життя, відбувається за природних обставин (як менструація) та не триває протягом 3+ місяців поспіль – то нічого.

Якщо ж стрибки настрою значно впливають на якість життя, відбуваються більше 3+ місяців, ви відчуваєте інші зміни в вашому самопочутті (його погіршення), то потрібно звернутись до сімейного лікаря, який надасть необхідну інструкцію плану подальших дій (аналіз на гормони, аналіз щитоподібної залози тощо).

Як справлятися з відчуттям, що життя проходить повз?

Відповідає консультантка Олександра Камєнєва:

На початку важливо звернути увагу на те, як часто виникає у вас це відчуття, чи минає воно, коли виникає. Якщо це відчуття присутнє постійно – це привід звернутися за психологічною допомогою. Синдром втрачених можливостей або відчуття, що життя проходить повз може виникати, якщо в людини порушене почуття самоцінності, яке підсилюється викривленим сприйняттям реальності. Наприклад, через соцмережі може виникати відчуття, що всі кудись постійно ходять, чимось зайняті. У фільмах ми бачимо якісь звичайні побутові речі, які є в житті кожної людини, але вони нівелюються через те, що не висвітлюються публічно. Також це відчуття може виникати тоді, коли ми не встигаємо радіти якимось своїм успіхам і відчувати себе тут і зараз.

Запропоную вам декілька вправ, які можна виконувати, щоб трохи полегшити це відчуття.

Мені дуже подобається вправа тут і зараз. Зупиняйтеся іноді та звертайте увагу на навколишній світ. Називайте предмети, які ви бачите навколо себе, що чуєте. Це, до речі, допомагає впоратися і з тривогою. Також можна дати собі відповідь на питання: “Що таке “цікаве життя” для мене?”

На аркуші паперу сісти й проаналізувати чого не вистачає вам зараз, як ви можете це отримати. Заведіть щоденник, у якому щодня плануйте свій день і виділяйте час на відпочинок. Ввечері кожного дня спробуйте проаналізувати свій день, навчіться помічати навіть ті дії, які вам здаються незначними. Сподіваюся, ці вправи будуть вам корисні та не забувайте, якщо є потреба, звертатися до психологів.

Якщо тобі потрібна безкоштовна психологічна підтримка, ти завжди можеш звеорнутися до нас! 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.