Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Що означає “вийти з шафи” та “бути в шафі”?

Оновлено

Попри те, що в українському суспільстві все більше людей роблять камінг аут, тобто розповідають відкрито про свою сексуальність чи гендерну ідентичність, багато квір-людей приховують це, або ж іншими словами — “знаходяться в шафі”.

Чому саме “в шафі”?

Шафи — це маленькі, темні місця. Саме в переносному значенні хтось ніби “у шафі” приховує частину своєї особистості. Коли людина знаходиться в шафі, вона може розкрити свою сексуальність та/або гендерну ідентичність лише найближчим людям або взагалі нікому.

Ризики “виходу з шафи”

Навіть людям, які живуть у великих містах або мають прогресивні сім’ї, зробити камінг аут може бути серйозним та важким рішенням. А для тих, хто виріс в інших умовах, де бути відкритим геєм неприйнятно, розповідати про свою сексуально орієнтацію може бути не тільки складно, але й небезпечно.

Людина може вирішити залишитися в шафі, тому що вона побоюється за свою фізичну безпеку. Попри те, що ми пройшли довгий шлях у прийнятті людей ЛГБТКІА+, квір-люди майже в чотири рази частіше зазнають фізичного насильства, ніж цисгендерні та гетеросексуальні особи.

У консервативних сім’ях люди, які належать до ЛГБТКІА+, можуть зіштовхнутися з нерозумінням й конфліктами. Оскільки сім’я, як правило, є важливою частиною життя, людині простіше приховувати свою сексуальну орієнтацію чи гендерну ідентичність, аніж вступати в суперечки. У деяких випадках близькі можуть навіть відмовитися від спілкування з ЛГБТКІА+ членом родини. Страх відсутності підтримки може призвести до високого рівня стресу і бути настільки сильним, що людина приймає рішення залишатися в шафі та не відкриватися й ризикувати стосунками.

Крім того, попри прогрес, ЛГБТКІА+ люди продовжують стикатися як з відсутністю доступу до медичної допомоги, так і з неякісною медичною допомогою. Наприклад, у лікарнях їх можуть приймати гомофобні спеціалісти.

Виклики через “перебування в шафі”

Якщо близькі люди не знають, ким ви є насправді, це може перешкоджати спілкуванню. Ті, хто знаходяться в шафі, не будуть приводити свою другу половинку на зустріч із сім’єю чи друзями та, ймовірно, не висловлюватиме свої почуття публічно. Вплив замкнутості на психічне здоров’я залежить від того, в якому середовищі перебуває людина та яким є його/її життя.

Вихід із шафи – індивідуальний вибір людини!

Секс, сексуальне життя чи сексуальна орієнтація – стосується тільки конкретної людини!

Якщо ви переживаєте через камінг аут, вам необхідно більше інформації або психологічна підтримка — звертайтесь анонімно та безоплатно у чат з психологом онлайн на нашому сайті. В “Teenergizer” немає заборонених тем.

Джерело: Verywellmind

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.