Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Страх майбутнього: як собі допомогти

У період новорічної метушні може виникати відчуття тривожності: за підсумки року чи плани на наступний. Дуже часто виникає страх та нерозуміння майбутнього, із чим ми будемо сьогодні допомагати тобі розібратися та не допустити хронічний стрес.

Не знати майбутнього – це окей

Ми всі зараз переживаємо кризу. Стрес – це нормально. Стрес під час війни – це нормально. Криза – це коли так, як раніше вже не буде, а як робити далі ми ще не знаємо. Хтось переживає цю кризу ще з ковіду, хтось під час війни, хтось власну/особисту кризу. Це та реальність, в якій ми живемо. Не знати майбутнього – це ок, друже та подруго. Ніхто його не знає (може тільки ворожки та тарологи, якщо ти віриш у них). Та спробуй його не боятися, а приймати.

Чого саме я боюся?

Розберися, чого саме ти боїшся. Розбиття страхів на конкретні аспекти може допомогти зменшити їхню потужність. Так серед «великого» майбутнього може ти боїшся якийсь конкретний період, наприклад, коли будеш здавати НМТ, а все інше тебе не так або зовсім не лякає.

Планування

Спробуй створити план. Потім план Б, якщо хочеш, ще й В можна скласти. Планування допомагає серед цього хаосу викреслити те, чого ти дійсно хочеш, а чого ні. І допоможе не йти туди, де ти боїшся опинитися.

Самодопомога

Вивчи себе та як допомогти собі при стресі. Спробуй різні техніки/методики, які тобі дійсно допомагають. Можливо, допоможе піти на енергійні танці, а може розмальовка антистрес під час тривоги перед майбутнім. Методів є купа. Спробуй знайти свій.

Тобі потрібна підтримка, ти не справляєшся з емоціями й дуже часто накриває?

Ми тут для тебе. Психологи Національної гарячої лінії для дітей та молоді й Teenergizer завжди готові підтримати у цю хвилину. Напиши в чат психологічної підтримки чи подзвони, і ми буді раді вислухати тебе й допомогти.

Страх може накривати з головою, тому дуже важливо говорити про це та шукати підтримку. Повір, є дуже багато людей, які можуть тобі допомогти та для яких ти – важливий/ва!

Авторка: Менеджерка з комунікацій ГО «Ла Страда – Україна» Мочалова Каміла

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.