Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Дантес, Кацуріна, Трінчер, Раміна, Байдак, ROXOLANA разом з Teenergizer підтримали боротьбу з проявами морального насилля

Сучасне суспільство попри всю його технологічність, обізнаність та розвинутість досі не в силі побороти багато проблем соціально-етичного характеру. Щодня мільйони людей по всьому світу стають жертвами харасменту, газлайтингу, булінгу, кетколінгу, маніпуляцій, віктимблеймінгу та інших видів морального й фізичного насилля. З цими проявами необхідно боротися, враховуючи те, скільки жертв абʼюзу мовчать про пережитий досвід, публічне обговорення проблем, що існують, є вагомим кроком.

Новий сингл “Дура” українського співака Володимира Дантеса став маніфестом боротьби з насиллям над жінками та в іронічній формі висвітлив необхідність говорити про проблему абʼюзу в стосунках. Разом з рухом Teenergizer Володимир запустив у соціальних мережах відверте обговорення соціально-етичних проблем. Ініціативу співака підтримали Анна Трінчер, Даша Кацуріна, Раміна Есхакзай, ROXOLANA та під хештегом #тобінездалося розповіли, чому нормалізація будь-яких проявів морального насилля — це табу.

Проблему газлайтингу висвітлив сам Володимир Дантес:

“Якщо тобі здається, що ти часто сумніваєшся у власних почуттях, спогадах та реальності, можливо, тобі не здається і комусь це вигідно. Якщо тебе запевняють в тому, що ти «неправильно все розумієш, відчуваєш та мислиш» — можливо, до цього докладає зусиль хтось із твого оточення, бо саме він чи вона хочуть, щоб ти так вважав. Лише ти можеш знати, що відчуваєш і про що думаєш, — прислухайся до власних відчуттів, це тобі допоможе. Якщо тобі здається, що твій світогляд, упередження, спогади та слова викривляють, тобі не здається. “Ти неправильно все розумієш”, “Я так не казав”, “Такого не було” — часті фрази, якими люди маніпулюють для своєї вигоди. Внутрішня опора та відчуття допоможуть тобі, адже тільки ти знаєш правильні відповіді”. 

Даша Кацуріна висвітлила питання віктимблеймінгу:

“Якщо тобі здається, що звинувачувати жертву насилля — це несправедливо, то тобі не здається.  «Сама винна! А чого ти очікувала? Треба було думати головою!» — декілька фраз із сотень звинувачень, які щодня адресуються потерпілим від насилля. Проте єдині люди, яких потрібно звинувачувати — це нападники. Вони мають нести за це покарання і не бути виправданими «віктимною» поведінкою. Ті, хто чинить насилля, мають відчувати провину та нести відповідальність за скоєне. Винний завжди тільки «нападник»”.

Анна Трінчер виступила проти обʼєктивізації: 

“Якщо тобі здається, що іноді в медіа, комерції та художніх творах транслюється зневажливе ставлення до тіла — тобі не здається.  Ти — не обʼєкт, а особистість, зі своїми бажаннями та цінностями, і маєш право не бути оціненою за одягом, тілом чи поведінкою. Твоє тіло не має задовольняти «стандарти краси» чи чиїсь бажання. Лише ти обираєш, як хочеш проявлятися, і лише ти можеш оцінювати власний вигляд: якщо хочеш, звісно”. 

Василь Байдак наголосив, що бар‘єрна контрацепція — це необхідність:

« Якщо тобі здається, що захищений секс це необхідність, а не вибір — ми тебе в цьому повністю підтримуємо! Піклуватися про себе психологічно та фізично — це дуже важливо. Сексуальний контакт має бути безпечним в обох випадках. Барʼєрна контрацепція — мастхев для будь-якого виду сексу. Це твоя впевненість, комфорт та безпека. І задоволення з барʼєрною контрацепцією, до речі, зовсім не зменшується»!

Раміна Есхакзай заступилася за всіх, хто зазнав кетколінгу:

“Якщо тобі здається, що гидкі та неввічливі залицяння на вулиці — це не ОК, тобі точно не здається. Коли твою увагу намагаються привернути неетично (свистом, машинним сигналом, «кис-кис-кис», неввічливими вигуками) — ти можеш відстояти власні кордони або відвернутися та не відповісти. В обох випадках матимеш рацію, адже у спілкуванні завжди має бути повага”.

Українська співачка ROXOLANA розповіла про проблему романтизації насилля та маніпуляції:

“Якщо тобі здається, що знаходити романтику в насиллі — це абсурд, тобі не здається. Чоловік має «завойовувати попри „ні”», а дівчина бути «неприступною» — небезпечний принцип. Романтизації аб‘юзу має зникнути з нашого інфополя. Американські гірки в стосунках з ревнощами, бурхливими скандалами та палким примиренням — це  нездорові взаємини, які є тяжким стресом для психіки. Шукай для себе комфортних стосунків зі здоровою комунікацією — такі взаємини потребують зусиль з обох сторін, але у тебе точно все вийде!”.

Якщо ти зіткнувся_лась з будь-яким типом психологічного насилля або хочеш розібратися як його розпізнати — звертайся в анонімний чат з онлайн психологом на нашому сайті. Безкоштовна психологічна допомога    це початок вирішення твоїх проблем.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.