Заціни, ми вже 101 856 консультацій провели

Що робити, якщо ображають вчителі

Оновлено

Булінг від однокласників переживати важко. Але коли ображає людина, яка мала б захищати, навчати, допомагати — це може ранити ще більше. На жаль, іноді вчителі дозволяють собі напряму ображати учнів і робити це перед усім класом. Ми підготували декілька порад про те, що робити в такій ситуації та як справлятися емоційно. Пам`ятайте, що вас не має права ображати ніхто — ні вчитель, ні завуч, ні директор!

Незалежно від того, що ви робите, вчитель ні в якому разі не повинен ображати вас. Якщо ви стикнулися з неповажним ставленням з боку вчителя – не мовчіть про це. Можливо, ви почуваєтесь безсильними у цій ситуації та не вірите у свою змогу протистояти авторитету вчителя. Але насправді ніщо так не додає сил як впевненість у собі, знання своїх прав та підтримка інших.

Розповідайте про це

Булінг ніколи не можна ігнорувати та толерувати, а особливо в системі освіти.

Поділіться своїми переживаннями з батьками та друзями, обговоріть цей досвід з однокласниками. Не бійтесь повідомити про незалежну поведінку вчителя класному керівнику та адміністрації школи.

Якщо вчитель знущається з вас, вірогідно, він зробить це і з кимось іншим. Булінг з боку вчителів є неприйнятними, бо школа повинна бути для вас безпечним та підтримуючим місцем. Не бійтесь поставити крапку та захистити себе.

Рівна консультантка, Секішова Марічка

Документуйте

Якщо токсичне ставлення вчителя має постійний характер, варто документувати всі випадки (відео, свідки). Це може бути корисним, якщо ви вирішите звернутися до керівництва школи або інших органів за допомогою та/чи підтримкою.

Намагайтеся не брати близько до серця критику. Розумійте, що це може бути не про вас, а про їхні особисті проблеми. Вчителі можуть, наприклад, бачити в вас те, чого вони не змогли досягти, те чого не мали і так далі. Вони теж люди.

Важливо залишатися спокійним. Якщо ви не йдете на провокацію, людина, що поводиться токсично, може потроху втратити до вас інтерес, якщо чекає від вас емоційної включеності та фідбеку. Якщо його нема, то ймовірно, що вчитель дасть спокій. Це допоможе вам уникнути емоційного виснаження і зберегти здатність до раціонального мислення.

Рівна консультантка,  Кутузакі Катерина

Розвивайте внутрішню стійкість

Сконцентруйтеся на зміцненні власної психологічної опірності. Це означає культивування глибокого розуміння власної цінності, яке не залежить від думок інших.

Спробуйте практикувати емоційне відсторонення. Коли ви стикаєтеся з токсичною поведінкою, уявіть, що ви спостерігаєте за ситуацією збоку. Це допоможе вам зберегти емоційну рівновагу і не дозволить негативу проникнути глибоко у вашу психіку.

Проявляйте емпатію

Також важливо розвивати емпатію — не до вчителя, а до себе. Визнайте, що ви переживаєте складну ситуацію, і дозвольте собі відчувати емоції, які виникають. Практикуйте самоспівчуття, говоріть із собою так, як би ви говорили з близьким другом у подібній ситуації. Пам’ятайте, що ваш досвід у школі — це лише частина вашого життєвого шляху. Зосередьтеся на своїх довгострокових цілях і мріях.

Рівна консультантка, Андрущенко Вікторія 

Ви завжди можете звернутися до нас та поговорити про це. Для цього потрібно написати або ж зателефонувати на Національну гарячу лінію для дітей та молоді за номером 116 111 чи в прямо в директ інстаграму або звернутися через сайт до teenergizer.org.

Ми працюємо анонімно, конфіденційно і безкоштовно!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.