Заціни, ми вже 101 856 консультацій провели

Досвід веганства підлітки

У сучасному світі ми все частіше чуємо про важливість веганства, його користь та потребу для світу. Попри це, часто веганство оповите мітами. Юля — веганка вже 4 роки. Вона поділиться своїм досвідом свого шляху. 

Ми не намагаємось когось переконати змінювати свій спосіб життя чи приймати певні рішення. Це просто особистий досвід однієї людини, її думки та шлях. Кожен має право робити свій вибір. Перед тим як вносити значні зміни у своє харчування чи спосіб життя, завжди варто консультуватися з лікарем.

Інтерв’ю підготувала активістка Teenergizer Ріна (Подзирей Катерина).

Як ви прийшла до веганства, як давно це сталося і що найбільше повпливало? 

У далекому 2020 році співачка Jerry Heil випустила пісню для нацвідбору на Євробачення, яка називалась «vegan». У своїх соцмережах вона виставляла пости в підтримку пісні, і одна фраза мене дуже сильно зачепила: «чому собака друг, а теля їжа?». Я не змогла відповісти собі на це питання. Дійсно, чому так?  Мені здалося, що це якось неправильно. І тоді почала шукати в інтернеті інформацію про це, дізналася більше про веганів та чому вони ведуть такий спосіб життя. Дізналася про те, як насправді влаштована індустрія тваринництва. Це теж дуже мене вразило. Буквально через тиждень після того нацвідбору я вже була веганкою сама.

В нашому суспільстві дуже багато стереотипів про веганство, можете спростувати найпопулярніші? 

Ох, скільки ж їх я спростовувала за ці роки 😅 Ось кілька найпопулярніших:

Рослини не відчувають біль, адже у них немає нервової системи. У веганів немає недостачі білка, адже білок є в достатній кількості в різномаїтті бобових, які ми вживаємо щодня. Вегани не всі худі, все залежить від того, як і чим харчується людина, так само як і при звичайній дієті. Ми також їмо булочки, шоколадні цукерки, і навіть котлети.

Як поставились у вашому оточенні, що ви веганка? 

Батьки і друзі були в шоці та намагалися зі мною сперечатися, проте я відстояла свою позицію. Зараз всі ставляться спокійно і з розумінням. А ще я знайшла дуже багато нових друзів веганів!

Розкажіть детальніше про свій веганський активізм, як ви доєднаєтесь до поширення веганства? 

Раніше до війни ми влаштовували веганські акції «відкрий очі». Показували в центрі міста на ноутбуках відео про те, як працює тваринна індустрія. Якщо людям було цікаво, вони підходили і розмовляли з нами. Виявилося, що майже ніхто не знає і не задумується про те, що відбувається там з тваринами, перш ніж вони потрапляють в тарілку. Також я ходила на марш за права тварин, встигла один раз, але це дуже яскрава подія в моїй памʼяті! Ну а ще я написала дитячу книжку «Руки, лапи чи копита», яка допоможе батькам маленьких веганів пояснити їм, чому тварин варто поважати та захищати.

Як ви вважаєте, чи всі мають перейти на веганство, чи це занадто радикально?

Я вважаю що всі мають перейти на веганство, як би радикально це не звучало :) Це не важко, особливо в умовах сучасного світу. Усі інші півміри лише подовжують страждання і вбивства тварин, які насправді не є необхідними.

Чи покращилось ваше життя після переходу?

Я дізналася про велику кількість продуктів і страв, які раніше ніколи не пробувала і не спробувала б, якби не веганство. Перші місяці були дуже цікавою кулінарною подорожжю! Також здобула багато друзів і однодумців серед веганів, що звісно покращило моє життя. Стосовно здоровʼя я стала більш витривалою, помітила це вже через пару місяців відмови від тваринних продуктів на уроці фізкультури в університеті. А ще стала менше хворіти на застудні захворювання, і навіть ковід переносила набагато легше ніж мої однолітки. Але варто памʼятати про збалансованість свого раціону. Веганство це не чарівна таблетка. Ми робимо це заради тварин в першу чергу.

Розкажіть про ті незвичні поєднання продуктів, які ви відкрили після переходу на веганство?

Тут не знаю насправді що написати зовсім 😅 Для мене було великим відкриттям, скільки всього можна зробити з соєвих бобів. Молоко, йогурт, тофу, соєвий текстурат, що нагадує шматочки мʼяса, темпе… А ще є нут, це теж біб. З нього зазвичай роблять хумус, фалафель, а я ще люблю робити з нього корисні шоколадні тістечка. 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.