Заціни, ми вже 101 856 консультацій провели

Що таке ейджизм і як з ним боротися?

Ейджизм — це дискримінація або упереджене ставлення до людини через її вік. Слово “ейджизм” походить від англійського “ageism”де age означає “вік”, а -ism вказує на певну форму дискримінації чи соціального упередження. Часто ми асоціюємо цей термін з людьми старшого віку, але він стосується всіх вікових груп — як молодих, так і літніх людей. 

Як може проявлятися ейджизм?

1) Нерідко чуємо фрази на кшталт “ти ще занадто молодий чи молода, щоб це розуміти” або “спочатку подорослішай, а тоді висловлюй свою думку”. Така форма ейджизму дискредитує думки та ідеї молодих людей тільки через їхній вік. Це є необґрунтованим та несправедливим ставленням, тому що право на те, щоб бути почутим має мати кожна людина, попри кількість років прожитих у цьому світі.

2)“У тебе вже вік не той”, “пенсіонери не розуміють сучасних технологій” — ці стереотипи пригнічують людей старшого віку, обмежуючи їхні можливості брати участь у суспільному житті.

Ейджизм може проявлятися в родині, на роботі, в освітніх установах або навіть у повсякденних розмовах. Наприклад, молодим людям можуть відмовляти у відповідальних посадах через “недостатній досвід”, а літніх людей часто не сприймають серйозно через стереотипи про їхні фізичні або ментальні можливості.

Як ейджизм впливає на людину?

  • Зниження самооцінки
  • Розвиток почуття ізоляції й “невидимості” серед інших
  • Втрата віри у свої сили та можливості
  • Поява недоброякісного стресу, тривожності, або навіть депресії

Як боротися з ейджизмом?

1) Перший крок — це розуміння того, що ейджизм — це реальна проблема. Ми повинні бути свідомими того, як наші слова чи дії можуть впливати на інших через їхній вік. 

2) Якщо ви відчуваєте на собі чи інших прояви ейджизму, не бійтеся говорити про це. Екологічно висловлюйте свою думку і захищайте свої права. Потрібно робити ейджизм видимим, аби люди усвідомлювали, наскільки це важливо. 

3) Не дозволяйте, щоб стереотипи зупиняли вас. Якщо вам кажуть, що через ваш вік ви чогось не зможете досягти, доводьте протилежне. Навчайтеся нового, вдосконалюйтеся і зростайте незалежно від того, скільки вам років. 

Отже, ейджизм — це проблема, яка впливає на людей будь-якого віку, знижуючи їх самооцінку та можливості розвитку. Щоб змінити ситуацію, важливо бути свідомими і толерантними до людей незалежно від їх віку, підтримувати тих, хто зазнає дискримінації, та продовжувати вірити в себе й краще майбутнє. Якщо вас коли-небудь дискримінували через ваш вік і ви хотіли б поговорити про це, ви завжди можете звернутися до рівних консультантів та консультанток в Teenergizer.

Авторка Чепелєва Анна, стажерка Teenergizer

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.