Заціни, ми вже 101 856 консультацій провели

Як помітити булінг, коли він маскується за жартами

Оновлено

“Та це ж просто жарт, чого ти так реагуєш?”

“Ну ти й дивно вдягаєшся, всі ж сміються!”

“Ти точно сама це написала? Не віриться, що ти така розумна.”

На жаль, булінг і досі є серйозною проблемою у школах. Ми дуже сподіваємося, що тебе це явище не торкнулося, але не виключено, що це відбувається з кимось із твоїх однокласників чи однокласниць.

Поговоримо сьогодні про ознаки булінгу. В чому він може проявлятися, як це відбувається і коли ти можеш навіть не усвідомлювати, що це спроба цькування?

Звідки і чому взагалі виникає булінг?

У будь-якому колективі завжди є людина, яка хоче домінувати чи то бути головною/им. І добитися цього може лише через систематичне приниження та цыкування особи, яку вважає слабшою за себе. Навколо цієї людини обʼєднуються ті, хто бажає долучитися до лідера/ки, і починають наслідувати його/її поведінку. Це теж певний захисний механізм і бажання бути в безпеці, щоб не стати обʼєктом булінгу.

Памʼятаєш гієн з мультику “Король Лев”? Приблизно так і виглядає ця група.

Не кожний конфлікт = булінг

Якась одинична сутичка не рахується, адже всі ми час від часу помиляємось і можемо випадково когось образити, зовсім цього не бажаючи. Обʼєкт булінгу може як завгодно просити припинити, навіть вибачитись за те, в чому не винний/а, але поки королю чи королеві треба підтримувати свій статус, це не припиниться.

Види булінгу:

Фізичний: штовхання, підніжки, чіпляння, бійки, будь-яке нанесення тілесних пошкоджень. Коли штовхають в коридорі, щоб людина впала чи вдарилась, ставлять підніжки, коли йде відповідати до дошки або просто напряму б’ють, щоб показати свою силу.

Психологічний: приниження, образливі жарти, поширення пліток, навмисне ігнорування, погрози, шантаж та маніпуляції. Це коли придумують образливе прізвисько і всі це підхоплюють, коли поширюють чутки, які взагалі не відповідають дійсності.

Кібербулінг: приниження в інтернеті. Коли пишуть образи як в особисті повідомлення, так і в коментарях під дописами. Роблять образливі картинки. Викладають фото без дозволу чи шантажують тим, що викладуть в мережу щось непристойне.

Сексуальний: словесні образи, принизливі коментарі, поширення пліток, сексуальні домагання або небажані коментарі щодо зовнішності, сексуальних відносин чи орієнтації. Коли зауваження чи коментарі супроводжуються жартами сексуального характеру.

Що робити у випадках булінгу? Не мовчати!

Так, ми знаємо, що якщо розповісти вчителю/вчительці, може стати тільки гірше.

Не тому, що вони можуть не втрутиться (хоча таке теж може бути), а тому що можна

одразу отримати нове прізвисько “ябеда”. І цькування стане ще активнішим. Але це перший крок, він важливий. Адже вчитель/ка може зібрати дорослих з обох сторін та поговорити з ними. Це дійсно може допомогти. Якщо ні — ти маєш повне право звернутися до директора/ки школи і навіть до поліції.

Адже за законом передбачена відповідальність за булінг – від штрафу до громадських робіт. так само є відповідальність за приховування фактів булінгу освітніми закладами.

Пам’ятай: лідер/ка стаї, що займається булінгом, насправді людина, якій дуже страшно. Страшно, що насправді він/вона може самоствердитись і бути важливим/ою тільки за рахунок інших. Що єдиний спосіб, яким він/вона може привернути до себе увагу – це знущання над кимось. Це в школі він/вона хоробрий/а і сильний/а. А вдома може отримувати по повній від близьких за свою поведінку чи погані оцінки.

А ще – це обовʼязково колись закінчиться. Нічого не може бути вічним. Зазвичай, у старшій школі цих королів та королев “відпускає”. На це впливає дорослішання, зміна інтересів та налагодження особистого життя. А ще буває так, що вся свита йде до іншого закладу, і більше немає цієї групи підтримки, тож і булити стає нецікаво.

Якщо в тебе у школі чи коледжі є булінг і тобі довелося зіткнутися з ним, звертайся за підтримкою на Національну гарячу лінію для дітей та молоді або до Teenergizer.org

Ми знайдемо разом вихід з цієї ситуації!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.