Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Отже, що таке BANI-світ?

Оновлено
  • Brittle – крихкий. Основна ідея тут полягає в тому, що ми можемо бути схильні до катастрофи в будь-який час. Сьогодні нічого не є гарантією. Ні слово честі, ні документ, ні принципи, ні гроші: взагалі ніщо. Все можна поставити під сумнів та спростувати. Поки що система тримається в нестійкій рівновазі, але будь-який значимий стрес може призвести до руйнування будь-яких систем без будь-яких гарантій на їх відновлення.

 

  • Anxious – тривожний. Тут суть полягає в тому, що ми всі зараз відчуваємо страх за те, що будь-який вибір, який ми можемо зробити, може бути неправильним. Зараз так багато невизначеностей, що вони породжують величезну тривогу і як наслідок – постійне почуття безсилля. При цьому все найгірше може статися і піти не так навіть незалежно від нас і від того, що ми робимо: ми можемо бути абсолютно ефективними, але все одно не бути успішними і програти через системні впливи. При цьому велика кількість людей тривога паралізує і призводить до порочного кола непотрібних дій: у такому світі виграють песимісти-параноїки, які вміють заплющувати очі на те, що відбувається, і концентруватися на реалізації особистих KPI.

 

  • Nonlinear – нелінійний. Суть – у розриві між причиною і наслідком у часі, пропорції, сприйнятті.

У нелінійному світі ми не бачимо очевидного зв’язку між причиною та наслідком. Слідство може бути непропорційним порівняно з причиною, яка його викликала, і, отже, набагато більше або менше, ніж ми очікували. Так само результат дії може прийти з величезною затримкою або взагалі бути непомітним.При втраті лінійності підйоми і спади нічого очікувати пропорційні. Наслідки будь-якої причини можуть виявитися швидко, а результати можуть виявитися лише через місяці. А може, й навпаки. Але при цьому ні в чому нема впевненості.

  • Incomprehensible – незбагненний. У ситуаціях, коли простій людині вкрай важко відрізнити сигнал від шуму події та світ стає потенційно незбагненними. Намагання знайти відповіді на всі питання вже не мають великого сенсу.

Сьогодні, коли люди самі намагаються знайти відповіді на складні питання (або відповіді є, але вони непереконливі), вони часто не можуть використовувати ці відповіді для спонукання до подальших дій. Тому що зазвичай люди намагаються вирішити проблему нерозуміння збільшенням обсягу споживаної інформації. Але це частіше призводить до зворотних результатів: що більше ми намагаємося зрозуміти незрозумілу ситуацію, то більше відчуваємо себе пригніченими і тривожними. Далі ми потрапляємо під вплив неблагонадійних лідерів і коло замикається.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.