Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

«Заборонене кохання» чи насильство: що не так із шоу “Вагітна у 16”

Оновлено

Ми запитали у трьох інфлюенсерок про те, що не так із популярним шоу «Вагітна у 16» і чому це не ок — «рятувати» такі стосунки.

Анастасія Герасименко, правозахисниця, співзасновниця “Марш Жінок”:

Сама концепція шоу «Вагітна у 16» та підходи, обрані для висвітлення сюжетів є нечутливими та соціально-безвідповідальними. І нещодавній випуск про «відносини» вчителя та учениці-підлітка — черговий тому доказ. Замість різкого засудження та акценту на неприпустимості таких ситуацій, сюжет розгортають майже як звичайну історію. Ставка робиться на хайп, не привертаючи належної уваги  до відсутності свідомої згоди на секс, використання вчителем свого владного становища та вразливості дівчини в цих обставинах. Натомість присутній ризик нормалізації таких випадків.

Шкідливий меседж, який транслюється та зчитується в сюжеті — відповідальність за підліткову вагітність несе дівчина.

При цьому, весь концепт “шоу” сформовано як розважальний контент, розмиваючи серйозність таких критично-важливих проблем як відсутність обов’язкової сексуальної освіти в школах, вразливість жінок в ситуаціях дисбалансу владних відносин. Суспільство має підважувати саме існування проєктів, в яких з гостросоціальних проблем створюють розважальні шоу, а проблематику ранньої підліткової вагітності та вразливості жінок перетворюють на видовище задля рейтингів.

Жданя, блогерка:

Телеканал романтизує педофілію та збочення, подаючи це як «кохання», даючи «парі» поради з примирення. Жоден експерт, жоден співробітник каналу (включаючи і знімальну групу, яка теж відповідальна за контент) ЖОДНИМ ЧИНОМ не прокоментував незаконність дій чоловіків у випусках. Всі роблять вигляд, що все ок. А випуски набирають мільйони переглядів і можна було б провести круту освітню роботу, але канал зацікавлений лише в треші.

Нам намагаються все подати через призму «це нормально, це просто таке кохання, яке не має меж». Ніхто не звернувся до правоохоронних органів, хоча мають на це повне право. Ніякої заявленої допомоги (окрім пологів в приватному пологовому і операції на очах останній героїні) не надається.

Навпаки. Героїнь, які ще є неповнолітніми дітьми, експерти постійно у чомусь звинувачують і вимагають від них дорослих вчинків!

Романтизувати збочення — це не норма і ніхто не має таке робити! А особливо великі проєкти!

Ен, копірайтерка проєкту wom_stories:

Сама по собі концепція шоу не є адекватною, адже стимуляція вагітності в 16 років – це вже про хворобливі наративи для суспільства. Немає ніякої просвітницької діяльності, неадекватний спосіб життя та проблеми буквально дітей висміюються.

Суспільство не приймає той факт, що це шоу не про дорослих дядь і тьоть з поїхавшим дахом, а про дітей, які стали жертвами дорослих дядь-педофілів і тьоть псевдоморалізаторів.

Ася, копірайтерка wom_stories:

Шоу могло висвітлювати проблему ранньої вагітності та поширювати сексуальну освіту в ранньому віці, але натомість популяризує та нормалізує вагітність у підлітковому віці та стосунки дорослих з неповнолітніми. У випадках, коли батько дитини дорослий чоловік, шоу все рівно робить акцент на питанні, чому дівчина його вибрала, але не розкриває у потрібній мірі проблему педофілії (так, деякі слова про це були, але цього не достатньо, щоб справилось враження:

“О так, це шоу засуджує педофілію!”

В підсумку ми маємо популяризацію та нормалізацію ранньої вагітності. Окрім того, експерти не намагаються дати зрозуміти дорослим чоловікам, які мають стосунки з дітьми, що ті роблять щось не так. У деяких випадках навіть допомагають такій парі налагодити стосунки. Не акцентується на проблемному вихованні дівчини, на відсутності батьків у її житті, які мали б надати їй достатню кількість любові, щоб вона не знайшла її в педофілі. Шоу виставляє все так, ніби відповідальність за ранню вагітність несе тільки дівчина, а не її батьки та коханець.

Шоу мало б висвітлювати необхідність статевого виховання, але, захопившись скандальними історіями, вони просто нормалізують вагітність у 16 років.

Веганка Настя, блогерка:

Вважаю, що потрібно робити більший акцент на секс-просвіт і неприпустимість статевого життя дорослих людей та неповнолітніх. Водночас добре, що не показують як «добре» бути вагітною в 16, як в аналогічному шоу у РФ.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.