Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Піраміда насилля: психологічне, фізичне, сексуальне насиля

«Тю, це просто жарт. Чому вона ображається?»

«Це просто гумор»

«О, він налякав дівчину, який веселий пранк!»…

А чи всі дії справді є доречними і навіть веселими? Жарт про зовнішність, небажані доторки до грудей/сідниць, жарти по типу піднімання спідниці, насміхання з насилля та віктимблеймінг. Закон цими діями не порушено, зґвалтування ніхто не вчинив. У чому тоді проблема?

Існує так звана піраміда насилля, яка дозволяє нам більш детально розглянути всі прояви насилля.

Психологічне насилля

Усі приниження (у тому числі жарти), негативні коментарі щодо зовнішності, поширення гендерних стереотипів, гомо і трансфобія, мізогінія, сексизм, сексуалізація, об’єктивація, фото без згоди, виправдання насилля і звинувачення жертви.

Всі ці фактори нормалізують насилля у суспільстві і показують дану проблему, як щось абсолютно не важливе та не серйозне.

Через нормалізацію, жертви даних проявів насилля вважатимуть, що їхня проблема є недостатньо важлива для того, щоб розповідати про це та звертатися за допомогою. Деякі випадки називають «залицяннями» та навчають дівчат змалечку терпіти порушення особистих кордонів.

З цього все тільки починається. Ці речі, які звикли вважати дрібницею, є великими червоними прапорцями, які не потрібно терпіти і нормалізувати.

Фізичне насилля

На другій сходинці піраміди насилля знаходяться переслідування, удари, домагання, фізичний булінг, пошкодження одягу чи особистих речей. Це ті види насилля, з приводу яких ти маєш право звернутися до поліції, а у деяких з них людині необхідна допомога лікаря.

Часто навіть такі прояви насильства виправдовують або ігнорують, звинувачують жертву. Також сумний факт – це те, що обидві сходинки піраміди насилля є однаково важливими, обидві несуть серйозні наслідки для психічного здоров’я і стану людини. Більшість з них завдають школи фізичному здоров’ю, проте їх зазвичай знецінюють.

Сексуальне насилля/явне насилля

Суспільство починає звертати увагу на насилля тоді, коли воно дійшло до серйозних злочинів (таких як зґвалтування, інцест, вбивство тощо). Також до найвищої сходинки піраміди відноситься проституція/порно індустрія.

У суспільстві допускається та часто виправдовується явне насилля через те, що все ще є поширеними попередні два пункти.

Кожна з частинок піраміди є важливою проблемою. Якщо ми хочемо змінити суспільство, важливо позбавлятися найменших проявів насилля, а також поширювати правдиву інформацію на дану тему.

Якщо ви стали жертвою насилля, важливо звертатися за допомогою до правоохоронних органів, або ж спочатку звернутися за пихологічною допомогою чи до людей, яким можете довіряти. Не залишайтеся наодинці.

Авторка: Єва

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.