Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Хвилі фемінізму: від боротьби за базові права до сучасних викликів

Фемінізм у світі зародився у ХVІІІ-ХІХ столітті. До сьогодення існували три хвилі фемінізму. Жінки виборювали для себе право голосу, право працювати та здобувати освіту, економічну та політичну рівність з чоловіками.

Перша хвиля фемінізму

Почалася у період, коли у жінок не було базових прав. Боролися за можливість голосувати та обиратися на виборні посади, здобувати базову освіту та працювати на одному рівні з чоловіками. На той час вважалося, що головна задача жінок – це народжувати дітей та бути окрасою суспільства. Феміністки ж намагалися довести, що місце жінок не тільки у сім’ї.

Збільшилася кількість жінок, які навчаються у школах або вищих навчальних закладах. Частково це пов’язано з жіночими рухами, тож фемінізм відіграв у цьому досить важливу роль.

В Україні на той час були заборонені будь які політичні організації, але існували жіночі рухи. У час реформ жінки підтримували їх через літературні клуби та благодійні товариства. Головним інтересом українок у той час були можливості навчання та роботи.

Друга хвиля фемінізму

Мала на меті привернути увагу до проблем у сім’ї, домашнього насилля, а також до сексуалізації, сексизму та сексуалізованого насилля, у тому числі зґвалтування у шлюбі.

Почалася друга хвиля після другої світової війни. Під час неї жінки писали книги про жіночі права, жіноче тіло, аборти та схожі теми. Проходили семінари на тему сексуальної освіти, засуджувалося насилля над жінками.

Третя хвиля фемінізму

Триває з 90-х років минулого століття. У нас є ще багато завдань та проблем, які необхідно вирішувати, з чим у цей час нам допомагають соціальні мережі, активне поширення і розголос ситуацій, у яких було вчинено насилля над жінками, привертання уваги до стереотипів і їх розвіювання…

Феміністки третьої хвилі зосередилися на тому, щоб підвищувати свідомість людей, пояснювати значення фемінізму у сучасному світі і привертати увагу до того, як різні проблеми і стереотипи впливають на нас до тепер.

Розв’язання проблем 

За першої хвилі фемінізму піднімалося питання про права білих жінок. Мали ціль добитися дозволу на використання контрацепції для того, «щоб жінки мали змогу контролювати кількість дітей у сім’ї»

Пізніше була боротьба за гендерну рівність й репродуктивні права, насилля, а також можливості працевлаштування. У цю епоху жінки отримали рівні права, такі як право на освіту, право на роботу, а також право на контрацепцію та аборт. Однією з найважливіших проблем, з якою зіткнувся рух «Жіноче визволення», була заборона абортів і контрацепції, завдяки декларації жінки вирішили також цю проблему.

Відбулися такі зміни, як виборче право жінок, право ініціювати  процес розлучення, право жінки приймати індивідуальні рішення щодо вагітності і право власності на майно. Також досягли широкого працевлаштування жінок за більш справедливу оплату праці та доступу до університетської освіти.

Авторка: Єва

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.