Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Self-care: чому це важливо та на що впливає

Оновлено

Турбота про себе є важливим фактором якісного життя, а в теперішніх умовах це особливо важливо. Турбота про себе допомагає розпізнати та управляти своїми емоціями, знижуючи емоційне вигорання. Це також сприяє покращенню взаємин з іншими людьми, оскільки здорова емоційна база дозволяє краще розуміти та підтримувати оточуючих.

Фізичне здоров’я

Перш за все це правильне харчування, регулярні заняття  спортом та  достатня кількість сну. Турбота про себе має бути приємною, тому не нехтуйте теплою ванною або доглядовими процедурами — це також допомагає розслабитись та насолодитись часом наодинці.

Психічне здоров’я

Займаючись улюбленими заняттями, ваш мозок виділяє гормони щастя — дофамін, серотонін, ендорфін, які впливають на ваш настрій, покращуючи його. Також регулярні практики самодопомоги, такі як медитація, йога, розтяжка або просто час для відпочинку, допомагають зменшити стрес, тривожність та депресію. Якщо відчуваєте потребу – не забувайте звертатись за підтримкою до спеціалістів з психічного здоров’я.

Підвищення продуктивності

Регулярний відпочинок і догляд за собою допомагають підтримувати високий рівень продуктивності та активності. Проте багато людей забувають про те, що енергію треба відновлювати,бо якщо цього не робити — можна отримати вигорання. Тут допоможе якісний відпочинок, релакс, час для себе.

Покращення самооцінки

Коли ми приділяємо час для себе і своїх потреб, це підвищує почуття власної гідності та самоповаги. Визнання своїх потреб і їх задоволення сприяє формуванню позитивного ставлення до себе і почуття цінності.

ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ:

1. Навіть невеличке фізичне навантаження та здорове харчування сприяють покращенню самопочуттю. Це можуть бути як тренування в залі або вдома, так і навіть танці під улюблену музику.

2. Дотримуйтесь режиму якісного сну — намагайтесь засинати та прокидатись приблизно в один і той ж час; обмежте використання гаджетів перед сном, адже мозок перед засинанням може перевантажитись кількістю інформації і не завжди її відфільтрувати, а це може погіршити ваш сон та викликати неприємні сновидіння — натомість краще прийміть теплу ванну, помедитуйте, або зробіть легеньку розтяжку всього тіла.

3. Не забувайте в перервах між навчанням/роботою робити щось приємне виключно для себе. Це може бути відвідування улюбленої кавʼярні; покупка того, що ви давно хотіли, але ніяк не могли наважитись це придбати; проведення вікенду наодинці або з приємною компанію в новому для вас місці та врешті-решт відвідування спа-салону, якщо вам це приносить задоволення. Можете написати список речей, від яких ви отримуєте позитивні емоцію та енергію, і вносити їх в свій графік на тиждень.

4. Пам’ятайте, що ви заслуговуєте на те, аби видихнути, розслабитись та задовольнити себе тим, що так довго хотіли. В умовах війни багато людей думають, що відпочинок та задоволення своїх потреб зараз не на часі. Спробуйте обмежувати гортання стрічки новин, адже це теж неабияк виснажує нас.

5. Якщо відчуваєте потребу у психологічній допомозі — не соромтесь звертатись за нею.

Підготувати матеріал допомогла psy.lleksandra

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.