Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Василь Закревський: «Головне – викорінювати в собі всілякі комплекси й рухатися вперед»

Оновлено

Василь Закревський – незвичайний мандрівник.  У різних країнах, у яких йому доводиться бувати, він звертає увагу на звуки. Тікання світлофорів особливо запам’ятовується хлопцеві.

На питання про улюблене місце, Закревський відразу відповідає: «Канада» – і розповідає історію про дружніх жителів, які його вразили.

Компаньйон, колега і кращий друг Василя – Роман Король, який супроводжує його в поїздках, любить жартувати, виходячи з літака: «Ну що, Вася, відчуваєш зміни? Як повітря?» .

І правда, зміни Василь може тільки відчути або почути. У підлітковому віці він втратив зір, але сліпота не поставила хрест на його житті, а навіть навпаки, змусила взяти себе в руки й рухатися далі. Зараз Закревський – майстер спорту України з паратріатлону, представляє країну й перемагає на багатьох чемпіонатах світу та Європи.

Як представнику молодіжного проєкту мені було цікаво дізнатися в нашого героя про його підлітковий вік. Василь розповів, що в класі восьмому в нього почалися проблеми із зором, і йому довелося піти зі звичайної школи. Якийсь час він навчався вдома, потім вступив до спеціальної школи.  Час домашнього навчання спортсмен згадує як найскладніше. У цей час нічого не відбувалося, і друзі все кудись зникли. Але через два роки, хлопець вирішив, що не можна просто так «сидіти й деградувати». У школі для незрячих, Вася зустрівся з такими ж людьми, які живуть повноцінним життям. Шифр Брайля (рельєфно-точковий тактильний шрифт, призначений для письма й читання незрячими) хлопець вивчив за два тижні, що досить швидко, і надалі прочитав половину бібліотеки.

Закревський1_$1_Згадуючи той час, особливо проведений вдома, Василь каже, що не вистачало спілкування. Тільки це змушувало його відчувати себе збитково або неповноцінно. Тоді і з’явилася мрія:  максимально залучити молодих людей із проблемами зі здоров’ям у соціум. Зараз, через роки, Закревський намагається реалізувати цю мрію.  Василь розвиває проєкт надання допомоги незрячим людям – починаючи від навчання навігації за допомогою тростини, закінчуючи англійською мовою.

«Моя порада всім людям, з проблемами зі здоров’ям, не тільки з поганим зором: не засиджуватися вдома. Я пройшов і через депресію, і через зневіру, часто подібне може довести до суїциду. Таке допускати у жодному разі не можна. Потрібно розвиватися й не зупинятися на досягнутому».

Спортивна кар’єра хлопця почалася з плавання, але срібним чемпіоном світу він став із паратріатлону.  Це дуже нелегкий спорт, який включає в себе плавання, велогонки й біг. У походженні дистанції йому допомагає гайд Роман Король. Тренуються молоді люди теж разом і з часом стали хорошими друзями. Своїм прикладом Василь хоче показати, що можна досягти висот незважаючи на проблеми зі здоров’ям.

«У мене дуже багато знайомих докторів наук незрячих і депутатів у візках. Головне викорінювати в собі всілякі комплекси й рухатися вперед. Ні кроку назад – тільки вперед».

Закревський попереджає:  ніколи не слід шкодувати людей із проблемами зі здоров’ям.

«Коли я самостійно їжджу в метро, і мені намагаються поступитися місцем, я принципово не сідаю, тому що є багато людей, ті ж бабусі й дідусі, які фізично слабші й дійсно цього потребують».

photo: invasport.com.ua

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.