Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

ВІЛ. Знати, щоби жити.

Оновлено

Чому важливо знати свій ВІЛ статус? Де? Как? Навіщо?

Отже, давайте по порядку. Що таке ВІЛ/СНІД?

ВІЛ

Вірус імунодефіциту людини, який впроваджується в клітини людського організму й послаблює імунну систему. Призводить до розвитку хвороби, яка називається ВІЛ-інфекція.

СНІД

СНІД – Синдром Придбаного Імуно-Дефіциту людини. Це остання стадія розвитку ВІЛ-інфекції, коли в інфікованих людей виникають важкі захворювання, що призводять до смерті.

Більшість людей мало знають або зовсім не знайомі з таким захворюванням, як ВІЛ.

Люди остерігаються й бояться цього, як вогню, так як вважають, що ВІЛ це щось ганебне і страшне. Людей із позитивним ВІЛ статусом уникають, засуджують, а часом виганяють із суспільства. У чому причина? Незнання! Багато людей думають, що ВІЛ можна «заробити» так само легко, як застуду.

Виходить якась нісенітниця. Люди принижують ВІЛ-позитивних людей, так як впевнені в тому, що вони інфікувалися через безладних статевих зв’язків, або наркотиків. Але в той же час бояться заразитися від побутових контактів із ними.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ!

ВІЛ не передається:

  • При рукостисканні та обіймах;
  • Через піт і сльози;
  • При кашлі і чханні;
  • При використанні загального посуду або постільної білизни;
  • При використанні загальних ванни та унітазу;
  • У басейні, лазні, сауні;
  • При спілкуванні;
  • При поцілунку через слину;
  • Через тварин і при укусах комах.

ВІЛ передається тільки від людини до людини й існує всього три шляхи інфікування ВІЛ:

  1. Статевий – через незахищений (без презерватива) проникаючий сексуальний контакт;
  2. Через кров – а саме в результаті:
    • спільного використання шприців, голок, при приготуванні та введенні зараженого наркотичного засобу;
    • використання нестерильного інструментарію, у тому числі для татуювань, пірсингу, манікюру, педикюру та ін. (При достатній кількості інфікованої не засохлої крові. При контакті з повітрям інфекція гине.)
  3. Від ВІЛ-інфікованої матері дитині – під час вагітності, пологів і при годуванні грудьми.

Значить, щоби не заразитися ВІЛ не потрібно остерігатися людей із позитивним ВІЛ-статусом.

Так для чого ж потрібно знати свій статус?

  • Щоб подбати про себе, бути більш уважним до свого здоров’я, регулярно спостерігатися в лікаря і вчасно почати прийом спеціальних препаратів, які пригнічують розмноження вірусу і припиняють подальший розвиток захворювання;
  • Щоб захистити своїх близьких від передачі вірусу: утриматися від сексуальних зв’язків або постійно використовувати презервативи, які знижують ризик передачі ВІЛ-інфекції;
  • Вагітна жінка, знаючи результати тестування, може з більшою ймовірністю народити здорову дитину: при необхідності їй призначать спеціальну терапію, а під час пологів лікарі забезпечать породіллі спеціальні умови.

В організмі ВІЛ може жити 7-15 років, перш ніж з’являться будь-які проблеми зі здоров’ям. При цьому люди, що живуть із ВІЛ, відчувають себе цілком нормально. Але не знаючи про те, що вони є джерелом зараження, можуть заразити іншу людину.

Хто ризикує інфікуватися ВІЛ?

Будь-яка людина, яка хоча б раз опинилася в ситуації, коли інфікування ВІЛ могло статися.

Тому, якщо ти коли-небудь вживав наркотики, мав незахищений секс, якщо тобі не байдуже твоє здоров’я і здоров’я твоїх близьких, то тобі необхідно пройти тестування на ВІЛ.

Як проводиться тестування?

Можна не переживати про те, що тебе хтось дізнається й почне зачіпати, так як тестування на ВІЛ можна пройти анонімно-не потрібно нікому повідомляти свої особисті дані. Про результат будеш знати тільки ти. Тестування безпечне для здоров’я й не займає багато часу. Для тестування в тебе один раз візьмуть кров із вени. Результати будуть готові через кілька днів. Але існує ще й експрес-тест. Даний вид тесту дає результат через 10 хвилин.

Позитивний результат тесту означає, що в людини виявлені антитіла до ВІЛ. Це дає підставу вважати, що людина ВІЛ-інфікована.

негативний результат тесту означає, що антитіла до ВІЛ не виявлені.

Тест може дати негативний результат, якщо:

  • Людина не інфікована ВІЛ;
  • Людина інфікована ВІЛ, але організму ще не виробив достатню кількість антитіл до вірусу (так званий «період вікна»).

Що таке «період вікна» й коли потрібно здавати тест на ВІЛ?

Після потрапляння вірусу в кров організму необхідно від 25 днів до 3-х місяців (у деяких випадках до 6 місяців) для вироблення такої кількості антитіл, щоби їх можна було виявити при аналізі крові. Цей відрізок часу називається «періодом вікна», коли вірус є, а антитіл ще немає, тест на антитіла до ВІЛ буде негативним. Завжди потрібен повторний аналіз крові через 5-6 місяців. У «період вікна» інфікована людина вже може передавати вірус іншим людям.

Не потрібно переживати й ховатися.

Можливо, ваші знайомі й рідні, дізнавшись про ваші плани пройти тестування, запідозрять вас у «поганому» поведінці. А даремно, так як це просто турбота про своє здоров’я. Якщо ти боїшся косих поглядів із боку й непорозуміння, то просто не розповідай про своє рішення пройти тест.

Тестування на ВІЛ у більшості випадків носить добровільний характер. Але бувають випадки, коли обстеження на ВІЛ є обов’язковим.
  • Обстежитися на ВІЛ слід кожному, хто починає вести статеве життя. Оптимально з’ясувати ВІЛ-статус партнера ще до вступу з ним в інтимні відносини. Якщо це не вдалося зробити, то обстежитися на ВІЛ-інфекцію потрібно через три місяці після початку статевого життя. Те ж саме стосується й ситуації зміни статевого партнера. Якщо протягом довгого часу статевий партнер завжди постійний, то необхідності в періодичному обстеженні на ВІЛ немає.
  • У ситуації випадкового статевого контакту з партнером, ВІЛ-статус якого невідомий, інформативне визначення антитіл до ВІЛ у крові можливо тільки через три місяці. Перші три місяці після інфікування ВІЛ триває період «вікна».
  • Аналогічна ситуація – при підозрі зараження через кров, наприклад, при вживанні ін’єкційних наркотиків нестерильним шприцом. Після небезпечних, з погляду зараження ВІЛ, ситуацій при негативних результатах першого обстеження повторні аналізи бажано здавати кожні три місяці протягом року.
  • Іноді аналіз крові на ВІЛ необхідний за клінічними ознаками – наприклад, якщо в людини є виражений імунодефіцит або є клінічні ознаки, що дозволяють запідозрити ВІЛ-інфекцію або СНІД. Рекомендовано обстеження також при виявленні захворювань, що передаються статевим шляхом, гепатиту В або С, туберкульозу.
  • Чи може ВІЛ + людина працювати в лікарні? Звичайно ТАК! Але лікарям, лаборантам, медичним сестрам – аналіз крові на ВІЛ-інфекцію слід робити щорічно. Крім того, обстежитися потрібно медичним працівникам СНІД-центрів, які постійно контактують із ВІЛ-позитивними.
  • Обстежитися на ВІЛ також потрібно вагітним жінкам на ранніх термінах – при зверненні до жіночої консультації. При негативному результаті тестування повторюють у третьому триместрі вагітності, щоби виключити період «вікна».
  • Що стосується дітей, народжених від ВІЛ-інфікованих жінок, протягом перших 12-18 місяців аналіз крові на антитіла до ВІЛ проводити недоцільно. Справа в тому, що при вагітності материнські антитіла до ВІЛ переносяться з кров’ю до плоду і зберігаються в дитини в крові до 18-ти місяців навіть при відсутності ВІЛ-інфекції. Таким чином, новонародженим або виконують ПЛР-діагностику ВІЛ, або після 18-ти місяців – аналіз на антитіла до ВІЛ.

Повторні та подальші тести на ВІЛ-інфекцію визначаються фахівцем на підставі результатів початкового обстеження, клінічних даних і залежно від ситуації.

Непросте завдання, над яким зараз думають у світі: як залучити до тестування людей.

Давайте уявимо пару, у якій у чоловіка виявилася ВІЛ-інфекція, яка безсимптомно протікала 15 років. Це сталося тільки тоді, коли імунітет зовсім впав і на цій основі виник туберкульоз, який не помічати вже було неможливо.

А тепер уявіть, якби у юнака була звичка щороку здавати аналізи. Або якби на початку сексуальних відносин у них із майбутньою дружиною виникла розмова про те, щоби піти і здати аналізи на ІПСШ.

Де можна здати тест на ВІЛ?

Україна

Відповідно до закону України, кожна людина має право здати безплатний тест на наявність в організмі ВІЛ-інфекції в будь-якому державному або комунальному медзакладі. Перед процедурою вам повинні розповісти про те, як вона буде проходити, її цілі та можливості лікування ВІЛ-інфекції.

Росія

Кожен житель Російської Федерації має право на безплатне тестування на ВІЛ. Його можна пройти: у районній поліклініці або в центральній районній лікарні за місцем проживання, анонімно в кабінетах анонімної діагностики або державних Центрах профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД.

Грузія

У різних точках країни вже кілька років працюють спеціальні мобільні лабораторії, у яких кожен бажаючий може безплатно здати аналіз на наявність ВІЛ-інфекції та гепатиту С.

Ти напевно знаєш про нашу карту t Map. Наша карта орієнтована як мінімум на три країни: Україна, Росія, Грузія. Тут ти можеш знайти адреси різних мед. інстанцій.

Що робити, якщо в місті немає пункту для ВІЛ-тестування?

Це проблема, яку ми в рамках даного проєкту вирішити не можемо. Але ми можемо популяризувати тестування на ВІЛ серед тих, у чиїх містах такі пункти є.

Можливо, якщо багато людей у твоєму місті дізнаються про цю проблему й усвідомлюють всю її важливість, то проблему почнуть вирішувати.

 

Авторка: Вероніка Тихомирова

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.