Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

«Color has got me… It has got me for ever»

Оновлено

У дитинстві мені на День народження подарували кольоровий ліхтарик. Ліхтарик у той час сам по собі був надзвичайно потрібною річчю для дослідження двору й багатофункціональною іграшкою: від світлового меча до лазера для дискотеки. Але мій подарунок ще й умів змінювати колір! Насичені червоний, зелений, синій, жовтий – це була справжня магія. Я брала його із собою в школу (це піднімало мій авторитет), з його допомогою читала книги під ковдрою, кріпила до велосипеда замість прожектора. Не дивно, що він дуже швидко зламався. Тоді я ще нічого не знала про теорію колірних вражень і виразності, фізикою в школі я ніколи не захоплювалася. Але цей подарунок із пластику навчив мене помічати красу оптичних явищ, вселив у мене любов до контрасту і яскравих фарб.

Схеми, майже Креслярські малюнки, таблиці і спектральні кулі я побачила набагато пізніше в «педагогічних ескізах» Поля клею й «мистецтві кольору» Йоганнеса Іттена, коли захопилася фотографією й колажами. Як виявилося, під слоганом «l'art pour l'art» насправді ховаються брили теорії, ціла методика вивчення колористки, яка перевертає уявлення про можливості кольору.

Око приходить до усвідомлення й чіткого відмінності гами лише за допомогою порівнянняіконтрастів. Ми говоримо, що лінія довга, коли поруч із нею намальована коротка. Так само і з кольором: враження від нього можуть бути посилені або ослаблені за допомогою іншого. Наприклад, контраст додаткових кольорів або симультанний. Теорія називає два кольоридодатковими, якщо при змішуванні вони дають сірий, тобто самознищуються. Вони утворюють дивну пару: з одного боку рівносильні й діаметрально протилежні на колірному колі, з іншого потребують один одного. У кожного кольору є тільки один додатковий. При виключенні одного із загального спектра, поєднання всіх інших кольорів створюєпротилежний йому. Серед 3 чистих кольорів – червоного, синього й жовтого, поєднання двох завжди дадуть протилежний третьому. Наприклад, червоний – зелений (жовтий + синій).

picture: Йога в парку Шевченка

Симультанний контраст – це незрозумілий факт появи в наших очах при сприйняття одного кольору іншого врівноважує. Це означає, що в разі відсутності додаткового кольору, він самостійно генерується нашою свідомістю. Можна провести такий експеримент: на великій, яскраво забарвленої площині розмістити Чорний квадрат. Якщо площина пофарбована в яскраво-червоний – чорний буде підтягуватися до зеленого, якщо в жовтий – то чорний буде фіолетового відтінку. Симультанного кольору в реальності не існує, це оптична гра, яка змушує відчувати вібрації і збудження.

picture:it-photo.pro

Цей факт є основою будь-якої колірної гармонії. Картини Ван Гога при тривалому розглядання, збуджують або заспокоюють нас через певного поєднання кольорів: на» зоряній ночі «синій виглядає фіолетовим, тому що поруч – жовтий, який у свою чергу прагнути до помаранчевого.

picture: wikipedia.org

А ось на «Нічній терасі» два протилежних кольори – помаранчевий і синій, сприймаються як яскраве поєднання, тому що ці два кольори не спотворюються.

picture: wikipedia.org

Фото обкладинки: Paul Klee

Автор тексту: Юля М’яка 

 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.