Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Gap year: 5 порад як сказати батькам, що універ не для мене

Оновлено

Життя – суцільна гонка. Не встигаємо закінчити школу, а нас уже запихають в універ, а потім затягує робота. Ця стаття присвячується тим, хто вирішив узяти невеликий тайм-аут і присвятити трохи часу собі. Отже, як пояснити батькам, що ви не будете вступати до університету відразу після школи?

1. Грунтовно підготуйтеся до розмови

Для початку дайте відповідь собі на запитання: чому для мене важливо взяти gap year? Потім складіть список основних аргументів. У 3-4 пунктах розкажіть про позитивні сторони питання, наприклад: «Не навчаючись в університеті, я зможу більше часу приділити іноземним мовам, що значно збільшить мої шанси вступити закордоном».

Будьте готові відповісти на доводи «проти». Продумайте, що вам закинуть батьки, і заздалегідь підготуйте контраргументи.

2. Виберіть відповідний час

Не варто починати серйозні бесіди, коли батьки втомилися або роздратовані. Перед розмовою не давайте приводу на себе злитися-прийдіть додому раніше або повбирайтеся в кімнаті.

3. Дотримуйтесь спокою

Врівноважений голос доведе батькам, що ви досить зрілі, щоб самостійно приймати рішення. Ви зможете задати тон бесіді, так що батьки налаштуються на конструктивну хвилю й будуть вести себе стриманіше.

4. Слухайте й переконуйте

Уважно вислухайте аргументи «проти». Найчастіше батьки бояться невідомості. Важливо дати їм зрозуміти, що ви розбираєтеся в даному питанні. Поясніть батькам, що ви не будете байдикувати. Скажіть, що ви можете попрацювати баристою, походити на різні курси або поїхати волонтером в іншу країну.

5. Робіть по-своєму

Пам’ятайте, ваше майбутнє залежить тільки від вас. У 17 років тільки одиниці можуть усвідомлено вибрати професію життя. Так що не поспішайте й не давайте себе квапити.

Задати питання про відносини з батьками можна тут.

Авторка: Влада Фоміна

 

 

 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.