Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Закон № 2684: українські підлітки стали мішенню

Оновлено

В Україні живе 3 000 000 підлітків. Саме стільки підлітків не мають доступу до якісних медичних послуг.

Яна й Даня звернулися до депутатів, які можуть змінити життя підлітків цієї країни. У їхніх силах створити хороші й гідні умови для підлітків. Вони погодилися нам допомогти. І в нас уже майже все вийшло.

Навіщо потрібен цей законопроект?

Законопроект просто регулює ті статті нашого законодавства, які обмежують права підлітка, визнані законодавством країнами першого світу: Великобританією, країнами Європейського Союзу. Він дозволяє підліткам не з 18 років, а з 14 років отримувати доступ до інформації про власне здоров’я; дозволяє довіряти лікарям і мінімізує шанси того, що підліток буде їх уникати, даючи право вибрати лікаря самостійно; визнає і визначає підлітка відповідним терміном «підліток» – це дитина віком від 10 до 18 років.

Чи є ризики для життя підлітків? Аборти? Зміна статі? 

По суті, нічого. Висновок про аборти і зміну статі не було зазначено в законопроекті – це вільне трактування непрофесійних ЗМІ. Як і раніше, батьки зможуть супроводжувати підлітків до лікарів, на прохання дитини. Тим часом батьки зможуть не відволікатися від робочих справ, аби сходити з дитиною за довідкою в басейн і т.п., – сімейний лікар може видавати довідки підліткам з 14 років без обов’язкової присутності батьків. Як і раніше батьки будуть надавати письмовий дозвіл або відмовляти в дозволі на вакцинацію дитини. Законопроект не змінює вимог та Умов проведення пластичних операцій та операцій зі зміни статі. Трансплантація органів до 18 років без дозволу батьків заборонена.
Прийом експериментальних медичних препаратів і процедур до 18 років – виключно з дозволу батьків.
Нічого страшного він не несе – зміни завжди викликають опозиційну реакцію. Важливо, щоби суспільство правильно розуміло поправки, інакше – нас чекатимуть ще напади: і в мережі, і в реальності.

А як законодавство працювало раніше?

Раніше не було визначено, хто саме належить до категорії людей «підлітки». Якщо немає правового статусу, то підлітки фактично залишаються без уваги держави, отримуючи можливість реалізації своїх прав, свобод і правомочностей виключно в правовій площині дитини. Вони не можуть вибрати лікаря, укласти з ним декларацію, отримати медичні послуги без повнолітніх законних представників.
Це обмежує їх у правах на отримання інформації про власне здоров’я, визнаних світовою спільнотою. Усі результати аналізів, довідки можна отримати тільки в присутності батьків, навіть, якщо тобі 16-17 років і ти вже студент. Щоб піти до лікаря, потрібно йти з батьками або опікунами, при цьому діагноз отримають теж вони, а не підліток.
Зараз держава не може сформувати статистику про цю категорію населення і, відповідно, взагалі формувати свою політику щодо неї. По суті, 3 000 000 громадян нашої країни – невидимки.

ЗМІ почали поширювати неправдиву інформацію. Чому це сталося?

Подібні агресивні дії стали реакцією на законопроект № 2684, який вносить поправки у вигляді: 1) дозволи на доступ до інформації про власне здоров’я з 14 років (зараз законодавство обмежує їх у цьому праві до 18 років); 2) права самостійно вибрати сімейного лікаря і звертатися до інших медичних фахівців; 3) введення терміна «підліток» на основі визначення Всесвітньої організації охорони здоров’я, – це дитина у віці від 10 до 18 років.
Реакція була викликана недостовірною інформацією ЗМІ, яка інтерпретувала закон по-своєму і висвітлила його, як закон, який дозволяє підліткам відмовлятися від необхідного лікування, робити аборти з 10 років і змінювати стать з 14 років без дозволу батьків.

 ⠀
Запам’ятайте:

1. Закон # 2684 не дозволяє підліткам робити аборти з 10ти років;

2. Закон # 2684 не дозволяє підліткам змінювати стать з 14ти років;

Що закон # 2684 змінює НАСПРАВДІ:

1. Підлітки з 14 років отримають доступ до інформації про власне здоров’я. Нині законодавство обмежує їх у цьому праві до 18 років.

2. З цього ж віку підлітки зможуть вибирати собі сімейного лікаря, звертатися до інших медичних фахівців. Тому підлітки перестануть уникати візиту до лікаря, адже почнуть довіряти тому доктору, якого самі ж і звертаючись.

3. Вводить термін «підліток» на основі визначення Всесвітньої організації охорони здоров’я, – це дитина віком від 10 до 18 років.

Зараз ми стали мішенню. Сьогодні вночі Медичний центр став об’єктом теракту через закон #2684.

У наших руках наше майбутнє. За нами правда.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.