Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Карантин: особиста історія Яни

Оновлено

Приклад для наслідування, рольова модель, зразок – усі ці слова іноді викликають у нас бажання негайно збунтуватися і слідувати вказівкам рівно навпаки.
Це важливо вказати перед тим, як ти почнеш читати наше нове інтерв’ю.

Наша героїня сьогоднішнього матеріалу відома тобі, навіть якщо знайомий з Teenergizer зовсім небагато. Але про всяк пожежний ми представимо тобі її ще раз.

Яна Панфілова – голова правління Teenergizer, наш ідейний натхненник і просто унікальна людина.

Додамо деталей!
Яна народилася з ВІЛ і живе з ним відкрито з 13 років. У 16 вона заснувала нашу організацію й зібрала команду хлопців, які готові змінювати світ.
Уточнимо: змінювати світ навіть у тому випадку, якщо він змінюється сам, на наших очах.
Ми не відкриємо Америку, якщо скажемо, що пандемія коронавірусу й карантин, який з’явився внаслідок цього, дуже круто поміняв усе навколо.

Чи варто цього боятися? Що робити в цей час? Як змінити себе і свій світ безпечно?

Відповіді на ці питання знає Яна. Вона розповість про те, що вона робить на карантині і про те, як побудувати світ заново.
Пам’ятай, це не поради й точно не вказівки. Це всього лише історія. Гайда!

 

Про зміни
З початку карантину я ввела собі детальний графік.
Я прокидаюся в 8:00. З 8: 00 до 9: 00 привожу себе в порядок, душ і все таке. З 9:00 до 10:00 роблю медитацію, а потім сідаю за роботу. Працюю я десь до 19:00. З 19:00 до 20:30 я займаюся англійською. Потім я намагаюся почитати або щось подивитися. Зараз дивлюся цикл лекцій про поведінку людини від Стенфордського університету.

Про захист
У людних місцях – маска, куди без неї. Ретельно мою руки, обов’язково 20 секунд. Тепер я почала це робити набагато частіше, ніж раніше.

Про ізоляцію
Так, я дуже відчуваю на собі ізоляцію. Навіть коли я заходжу в магазин, Все навколо в масках; на вулицях постійно потрібно уникати людей, це тисне. Я – екстраверт і те, що я не можу змінити обстановку, вийти в кафешку, попити кави, дуже впливає на мене.

Про смуток
Сильне почуття смутку накочує на мене приблизно раз на тиждень. Зараз якось це явище зійшло на мінімум. Я медитую, мені дуже допомагає ця практика. Вона трохи слабшає вплив емоцій і стає трохи легше. Якщо сумно-сумно, говорю з друзями і слухаю сумну музику, щоби випустити емоції.

про зміни в житті
відчуття часу змінилося. Тепер я відчуваю його чіткіше й не потрібно його витрачати на дорогу, зустрічі. Після того, як ми всі перейшли в онлайн, час, який витрачався на непріоритетні речі, скоротився. Коли з’явився графік, працювати вдома стало реально кльово, ніж в офісі.

Важливий лайфхак: перед тим, як сісти за роботу, потрібно переодягнутися в робочі шмотки. Це допомагає зібратися.

Про зв’язок із друзями
Я підтримую зв’язок через WhatsApp і відеодзвінки. Коли я жила в Стамбулі, я була в схожому стані, тому такий стан ізоляції мені знайоме. Але в принципі жити можна. І дуже зручно!

Про турботі про себе
Медитація, догляд за тілом. Мені допомагають прогулянки, я виходжу на вулицю, обходжу людей, гуляю на самоті. Крім цього, я перебуваю в моменті, відчуваю, що я «тут і зараз». Приготувати поїсти, вирівняти раціон – теж про турботу. Навіть якщо це не завжди приємно робити, як наприклад лікувати проблеми зі шкірою або забиратися, піклуватися про себе – це важливо й потрібно.
Приготування їжі – допомагає зняти внутрішній стрес. Музика й онлайн-курси зі Стенфорда.

Про підтримку підлітків
Я розумію, що це не кінець, і як молодіжний лідер, хочу, щоб і моя команда, і всі інші підлітки вміли шукати позитив навіть у таких речах. Повір, він є завжди. Зараз я й моя команда намагаємося показати, що все буде добре й нічого страшного не сталося. Головне зараз – швидко адаптуватися, перебудуватися й зорієнтуватися в нових умовах.

Я мотивую інших залишатися вдома в основному через консультації. Я консультую на нашому сайті й у личку (якщо що, пиши!). Кажу їм про те, як роблю я, ми придумуємо, що робити їм – загалом, своїм прикладом. Якщо не дотримуватися самому, ніхто тебе слухати не буде-це важливо пам’ятати. 

про порушення правил
Підлітки не дотримуються карантинного режиму, тому що спрацьовує бажання бунтувати проти правил. Ще накочує смуток через те, що життя змінилося досить різко.

Нещодавно я зіткнулася з цим у житті і скажу, що це може не добре відбитися на житті підлітків у цілому. Щоб це змінити, важливо приділяти підліткам більше уваги й частіше враховувати їхні інтереси. Тому що, крім коронавірусу, ще є питання іспитів, відносин, дружби і всього іншого. Після карантину всі ми можемо зіткнутися з тим, що підлітки просто на просто опиняться у великій групі ризику. Зараз вони затискають емоції, а коли карантин закінчиться, і вони зможуть вийти на вулицю, вони можуть зіткнутися з проблемами і психічного здоров’я, і із соціальними проблемами.
Не всі підлітки можуть поговорити з батьками, з’являється роздратування через наявність жорстких рамок і починає зривати дах.

Про стан інших
Я впевнена, що багатьом підліткам зараз тривожно й неспокійно. Ні з ким поговорити, весь порядок життя повністю зруйнувався, підтримки немає.

Я думаю, що, якби всі підлітки дізналися про наші консультації, вони отримали б потрібну їм підтримку. Зараз простіше і швидше за все отримати її саме в нас.

Про державу
Міністерства повинні надавати повну інформацію та психологічну допомогу. Перевести освіту в онлайн режим, провести роз’яснювальну роботу. Налагодити всі необхідні сфери для життя.

Я вважаю, що потрібно говорити – відкрито, надаючи всю інформацію, і чесно.

Про те, як підтримати друзів
Важливо будувати все спілкування на довірі. Не потрібно давати поради, досить вислухати, сказати, що все буде добре, заспокоїти людину й дати йому віру в краще. Якщо він потребує поради, звичайно, варто допомогти йому й обговорити різні шляхи вирішення його проблем.

Якщо коротко, мої поради:
Підтримуй тоді, коли тобі хочеться і в тебе є на це ресурс. Спочатку подбай про себе, потім про інших. Зберігай довіру й залишайся відкритим, не бійся говорити і про свої проблеми теж.

Про світ у майбутньому
Економічна криза, звільнення, проблеми з ментальним здоров’ям. Я сподіваюся, усього цього можна буде уникнути, якщо ми будемо думати один про одного частіше й залишатися вдома.

Твій друг підхопив вірус і їде в гості до родичів. Спробуєш його
відмовити й чому?
Я відмовлю, тому що навіть, якщо мій друг відчуває себе добре, він усе одно є переносником вірусу й може заразити старше покоління, що може привести до трагічних наслідків. Це про турботу про близьких.

 

Від себе додамо, що берегти себе і своє здоров’я в цей непростий період – найкраще рішення. Залишайся здоровий (ой) і бережи близьких.
Якщо тобі сумно, напиши нашим онлайн-консультантам в онлайн-чат.

Щоб із ними зв’язатися:

1. Зайди на наш сайт teenergizer.org.
2. Напиши в наш онлайн-чат або вибери консультанта за профілем.
3. Дочекайся відповіді протягом доби.
4. Почни спілкування й отримуй безплатну й конфіденційну допомогу!

Твій #Teenergizer

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.