Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Токсичні стосунки: попереджений – значить озброєний

Оновлено

Токсичні стосунки — це, у першу чергу, нездорові стосунки. Вони здатні руйнувати ментальний імунітет і підривати цілісність особистості. Можливо, ти спостерігаєш за ними щодня, а може й сам_а перебуваєш у таких. Але безвихідних ситуацій не буває. Тому сьогодні ми приготували для тебе кілька ознак, за якими легко визначити, чи перебуваєш ти в токсичних відносинах.

  • Ти не говориш про свої потреби, щоб не порушити «баланс». 

У всіх нас є потреби у відносинах — в увазі, турботі або особистому просторі. Але якщо розмова про будь-які твої потреби завершується відмовою або переростає у сварку, варто задуматися, куди йти далі.

  • Усі ініціативи виходять від тебе.

Подумай про відносини, як про спільний проєкт. Якщо це так, то справедливо працювати над ним разом. Якщо ж ти робиш все, що у твоїх силах, а партнер — нічого, не потрібно намагатися робити більше, ніж можеш.

  • Фізичний і психологічний абьюз. 

Якщо тобі боляче — морально або фізично — не варто цього терпіти.

  • Пасивна агресія.

Пасивно-агресивна поведінка ніколи не є очевидною. Часто справжні мотиви приховані під хорошими намірами. Маніпуляція може приховуватися за дозволами («Роби, що хочеш»), а гнів — за байдужістю («Ой, все»). Такі ситуації часто можуть викликати сумніви, адже важко виявити «звинувачення».

  • Патологічна недовіра.

Кожна людина має право на певний рівень конфіденційності, і здорові стосунки цим не зловживають. Але якщо твій партнер завжди сумнівається в тобі, перевіряє телефонні дзвінки, повідомлення, то це свідчить про токсичний рівень контролю.

Ми сподіваємося, що ти не відчуваєш, що це про тебе. У кожному випадку, важливо знати, що якщо тобі погано, ти не зобов’язаний це терпіти. Завжди можеш звернутися за підтримкою й допомогою до наших онлайн-консультантів.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.