Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Тобі пора до психолога! – у яких випадках треба йти до фахівця

Оновлено

За статистикою, не менше, ніж у 45 % з нас будуть складнощі з психічним здоров’ям протягом життя. Ця цифра враховує тільки тривожні розлади, депресію й залежності в людей у віці 16-85 років. Якщо ж додати сюди труднощі, з якими стикаються діти й підлітки, зокрема поведінкові розлади й розлади харчової поведінки, а також інші психічні розлади, – то вона буде набагато вище.

Саме тому важливо розуміти власний стан і помічати ознаки того, що ваше психічне здоров’я потребує вашої уваги.

Що означає Хороше психічне здоров’я?

Психічне здоров’я – це стан благополуччя, у якому людина здатна реалізовувати свій потенціал, долати щоденні стреси, ефективно і плідно працювати й робити внесок у життя своєї спільноти. Це якщо за визначенням ВООЗ. Тобто, психічне здоров’я – це не просто відсутність симптомів психічних захворювань.

Воно передбачає можливість управляти своїм життям і активно долати поточні виклики. А також здатність отримувати задоволення в повсякденному житті.

Психічне здоров’я охоплює широке коло почуттів і думок, які виникають у нашому житті у відповідь на те, що з нами відбувається. Наприклад, нормально час від часу відчувати смуток, самотність, розчарування або розгубленість. Ці почуття знайомі всім нам і є частиною звичайного життя людини.

Якщо ж такі думки й почуття починають домінувати, особливо без очевидної причини, і заважають нам отримувати задоволення від життя – це може означати певну проблему з психічним здоров’ям.

Чому не слід ігнорувати ознаки проблеми?

Якщо проблеми з психічним здоров’ям помітити на ранньому етапі, то і впоратися з ними можна швидше й легше. В такому випадку вони з більшою ймовірністю не вплинуть на ваші відносини з близькими, роботу або навчання, не порушать повсякденне життя.

І головне – якщо ви швидше зверніть увагу на симптоми, які заважають вам відчувати себе добре, то швидше зможете позбутися від них і отримувати задоволення від життя.

У будь-якому випадку важливо розуміти ви маєте право подбати про себе і звернутися за допомогою, якщо відчуваєте себе недобре. Навіть якщо вам здається, що для цього немає об’єктивних причин. Переконання, що ваші почуття не варті уваги, або що ви самі їх викликали, є проявом самостигматизації.

Самостигма – це стійкі негативні переконання про себе як про людину з розладами або проблемами психічного здоров’я («маю слабкий характер», «ніколи не досягну успіху», «я – ненормальний(а)»). Самостигма формується через стереотипи й негативну емоційну реакцію, спрямовану на себе (почуття провини, злість, розгубленість). Самостигма змушує нас уникати спілкування з друзями, відмовлятися від пошуків роботи.

Саме через неї нам буває складно звернутися за допомогою і вирішити проблему.

Коли треба відразу йти до фахівця?
У більшості випадків людина сама або за допомогою близьких може впоратися з емоційним дискомфортом. Коротка втрата мотивації, тимчасова апатія й бажання побути на самоті, погіршення відносин або непорозуміння з оточуючими, інші щоденні складності зазвичай є не тривалими і проходять.

У такому випадку вам може бути й не потрібна допомога психолога або психотерапевта. Емоційна напруга є нормальною реакцією на стрес, втому, погіршення відносин, будь-які кризові події або фізичне захворювання.

Якщо ви здатні проаналізувати свої почуття і зрозуміти, що саме змушує вас так відчувати, то можна спробувати вийти з цього стану без допомоги фахівця. Можна організувати для себе додатковий відпочинок, знизити рівень вимог до себе, структурувати час або звернутися за підтримкою до близьких, які можуть про вас подбати.

Якщо ж час йде, а симптоми не зникають, або ви не можете самостійно зрозуміти їх природу, то варто звернутися за допомогою фахівця.

Коли точно треба звертатися за допомогою?
На сайті національної кампанії Австралії з питань психічного здоров’я «SANE Australia» наведено наступний перелік ознак, які потребують уваги фахівців:

  • Розрив зв’язків із вашим звичним оточенням – якщо ви уникаєте близьких і друзів, повністю втратили бажання спілкуватися.
  • Порушення сну – тривалий сон протягом дня або неможливість заснути вночі, особливо при постійному відчутті втоми й нестачі енергії.
  • Порушення харчування – наприклад, якщо ви абсолютно забуваєте поїсти.
  • Нав’язливі думки й одержимість однією темою – політикою, здоров’ям, смертю.
  • Ігнорування особистої гігієни й зовнішнього вигляду, якщо ви перестали піклуватися про себе.
  • Якщо ви не можете сконцентруватися, забуваєте прості речі, вам важко підтримувати розмову і приймати прості рішення.
  • Відчуття паніки, постійна тривога, якої ви не можете позбутися.
  • Довгий пригнічений стан, втрата інтересу до речей і занять, які зазвичай вам подобаються.
  • Звинувачення себе й нав’язливе почуття провини.
  • Різкі перепади настрою без видимих причин.
  • Думки про самогубство або про те, що ваше існування не потрібне, або що іншим було б краще без вас.
  • Якщо ви неконтрольовано витрачаєте гроші й не можете зупинитися.
  • Якщо ви чуєте звуки або голоси, яких не чують інші люди, або маєте галюцинації.
  • Якщо вам здається, що проти вас ведеться змова, за вами шпигують, вам навмисне шкодять, і це викликає тривогу або злість.

Будь-який із цих ознак є сигналом, що вам потрібна консультація та обстеження фахівця. Особливо, якщо ви відчуваєте його протягом двох тижнів і довше. Навіть якщо дискомфорт не дуже сильний – він може бути ознакою розвитку проблеми з психічним здоров’ям.

Джерело: MH4U

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.